Szerdán is folytatódik a BKV-sztrájk

Vágólapra másolva!
Nem tudott megegyezni a BKV a szakszervezetekkel a kedd délutáni tárgyalásokon, ezért szerdán tovább folytatódik a BKV-sztrájk. Az egyeztetéseken egyik fél sem engedett eddigi ajánlatából, ezért a szakszervezet szerint szerdán még kevesebb járat fog elindulni, az éjszakai buszokat azonban nem érinti a sztrájk. Horváth Csaba kormánybiztos a budapesti autósoktól kért segítséget, hogy vegyék fel a megállókban hagyott utasokat.
Vágólapra másolva!

Szerdán is folyatni fogják a sztrájkot a BKV dolgozói, miután a szakszervezeteknek nem sikerült megállapodniuk a vállalat vezetőivel kedd délután - jelentette be Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. A szakszervezeti vezető szerint egyre többen csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, így elképzelhető, hogy szerdán még annyi járat sem lesz a fővárosban, mint amennyi kedden közlekedett.

A BKV a keddi egyeztetésen nem tett új ajánlatot, a szakszervezetek pedig nem engednek álláspontjukból, mert nincsenek plusz követeléseik - mondta Nemes: szerinte a dolgozók csupán azokat a juttatásokat szeretnék megtartani, amiket eddig a kollektív szerződés biztosított nekik. Nemes szerint a BKV menedzsmentje azt a szakszervezeti javaslatot sem fogadta el, amely 700 millió forintot tudna megtakarítani évente a hidegről melegétkezési utalványra való átállásal és a nyugdíjpénztári kötelezettségek fizetésének megváltoztatásaval.

A BKV január elsejétől függesztette fel a dolgozók kollektív szerződését, amivel a szakszervezetek szerint jelentősen csökkenti a dolgozók juttatásait. Nemes Gábor a múlt héten az [origo]-nak azt mondta, hogy a jelenlegi ajánlat szerint a dolgozók fejenként havi 16 ezer forintot vesztenének. A BKV számára a fizetések terhei részben azért nőttek meg, mert változott a béren kívüli juttatások, így az étkezési utalványok adózása.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója a tárgyalások után Kocsis István BKV-vezérigazgató délelőtti nyilatkozatát megismételve azt mondta: nem áll módjukban újabb ajánlatot adni. Kocsis délelőtt azt mondta, hogy nem fog kollektív szerződésben rögzíteni bér jellegű juttatásokat. Ha ilyet tenne, azzal - mint fogalmazott - eladósítaná a fejlődési pályára álló BKV-t.

A szakszervezet és a BKV vezetése szerdán 10 órakor ül ismét tárgyalóasztalhoz. Addig a sztrájkot nem függesztik fel, ugyanakkor a munkabeszüntetés az éjszaki buszokat nem érinti, így azok közlekedni fognak - közölte Nemes Gábor.

A sztrájk folytatásának bejelentése után nem sokkal Horváth Csaba kormánybiztos közleményben szólította fel a szakszervezeteket, hogy "az utasok cserben hagyása nélkül", a sztrájk mellőzésével folytassák le érdekvitájukat. Horváth szerint rendelkezésre áll a pénz, amiből a BKV üzembiztosan működtethető, a közlekedési vállalat pedig "nem azért kapott több mint 22 milliárd forintot az adófizetők pénzéből, hogy a megállókban hagyja az utasokat". Horváth közleményében arra kérte a kocsival rendelkező budapestieket, hogy akik ezt megtehetik, saját autójukkal is segítsék a megállókban hagyott utasokat, elsősorban is az időseket, betegeket és a kisgyermekkel várakozókat.

Mi közlekedik a sztrájk ellenére?

Teljes vonalon közlekedik valamennyi metró-, HÉV- és trolijárat - áll kedd délután a BKV oldalán. A Csepeli és a Gödöllői HÉV menetrend szerint, a Ráckevei hétvégi menetrend szerint, a Szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 10, Szentendrére 30 percenként indul - olvasható a Fővinform oldalán.

Teljes vonalhosszon közlekedik az 1-es villamos. Az 1A, 2-es, a 6-os villamos 15-20 percenként közlekedik és a 28-as villamos is a szokásosnál nagyobb követési idővel jár. Ismét elindult a 41A villamos a Bocskai út - Kamaraerdő között. A fogaskerekű nem közlekedik.

Egyes buszjáratok csökkentett járatszámmal közlekednek a Fővinform szerint. Ezek a következők: 8, 25, 30, 57, 58, 63, 85 (teljes vonalon), 103, 124, 128, 150, 153, 161, 166, 170, 225, 244, 272.

Ezek az információk azonban gyakorlatilag percről percre változnak.

Hol várható dugó a városban?

Délután négy óra előtt jelentős torlódások vannak a Bajcsy-Zsilinszky úton, a teljes Andrássy úton, a József Attila utca-Lánchíd-Alagút útvonalon. A hidak és a rakpartok egyelőre járhatók - mondta az [origo]-nak Schilling Zsolt, a Fővinform ügyeletese fél 3-kor.

Schilling szerint fél ötre várhatóan megváltozik ez a helyzet, ekkor az Erzsébet hídon, Hegyalja úton, Budaörsi úton várható nagy forgalom, és elképzelhető, hogy valamennyi hídon torlódás alakul ki. A BKV-sztrájk miatt a hetes busz családvonalán és a hatos villamos vonalán lehet megnövekedett utasforgalommal számolni - mondta a Fővinform munkatársa.

A kedden 0 órától határozatlan ideig érvényben lévő BKV sztrájk komoly fennakadásokat okoz Budapest közlekedésében. A sztrájk hatásáról bövebben itt olvashat.