Még tovább halasztották az ír gázoló kiadatási ügyét

Vágólapra másolva!
Ismét elnapolták a két kisgyerek halálát okozót ír férfi, Francis Ciarán Tobin kiadatási tárgyalását. Az ismételt halasztást a gázoló ügyvédei kérték, így három hét múlva tartják a következő tárgyalást. Írország nem emelte be jogrendszerébe azt az uniós normát, amely alapján nem lehetne elhúzni az eljárást.
Vágólapra másolva!

Rövid eljárás után februárig elnapolta Francis Ciarán Tobin kiadatási ügyének tárgyalását szerdán a dublini felsőbíróság. Az MTI meg nem nevezett bírósági forrásra hivatkozva azt közölte: a "másodpercekig tartó" meghallgatáson az eljáró bíró szerdához három hétre tűzte ki a legközelebbi tárgyalási napot. Az újabb elnapolást Tobin védői kérték, és a bíró jóváhagyta a beterjesztést, azzal, hogy a következő meghallgatáson "már szeretne haladást látni" az ügyben. Az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint az ír igazságszolgáltatási gyakorlatban rutinszerű a tárgyalások többszöri elnapolása a hasonló esetekben.

Az ír állampolgárságú Tobin 2000-ben két kisgyermeket gázolt halálra Leányfalun, amiért a magyar bíróság letöltendő börtönre ítélte, de ő távozott Magyarországról, így megúszta a büntetést. Két évvel ezelőtt az ír bíróság egyszer már megtagadta Tobin kiadatását arra hivatkozva, hogy ez csak akkor lehetséges, ha keresett személy az őt kikérő államból megszökik. Ez a feltétel azonban egy jogszabály-módosítás következtében pár hónapja kikerült a szabályozásból.

Az újból kezdeményezett kiadatás alapján eredetileg 2009. november 25-ére tűzték ki a tárgyalást, de ezt többször elhalasztották, először december 2-ára, majd januárra. Az [origo]-nak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) nemzetközi együttműködési főosztályának vezetője, Höltzl Lipót azt mondta: bíznak abban, hogy nem fog elhúzódni az eljárás. Az ír igazságügyi hatóság azt ígérte, kiemelten fontos ügyként kezelik a magyar fél kérését, ugyanakkor semmilyen konkrét ígéretet nem tettek arra, hogy mennyi időn belül tudják lezárni az ügyet (erről részletesen itt olvashat).

Létezik ugyan egy egységes uniós kerethatározat, amely előírja, hogy az európai elfogatóparancs kibocsátásától számított 60 napon belül le kell folytatni az eljárást, csakhogy Írország ezt a kerethatározatot nem emelte át jogrendszerébe. Zoltai Bence, a két elgázolt kisgyerek édesapja az [origo]-nak korábban arról beszélt, szerinte elhúzódhat a bírósági eljárás, mert "ki tudja, mit fognak még előszedni" Tobin védelmében (itt olvashat arról, hogyan sikerült az írnek elhagynia Magyarországot).