Bajnai: Zsarolnak a sztrájkoló BKV-s szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök csak akkor hajlandó szóba állni a sztrájkoló szakszervezetekkel, ha megegyeznek a BKV-val az elégséges szolgáltatásokról. Korábban a szakszervezetek azt kérték, jelenjen meg Bajnai is a tárgyalásokon. A kormányfő azt is elmondta, hogy zsarolásnak tartja a napok óta tartó munkabeszüntetést.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint nem sztrájkolnak, hanem zsarolnak a BKV szakszervezetei. Bajnai Gordon erről a Klubrádiónak nyilatkozott csütörtökön. A miniszterelnök azt mondta, "sztrájkolni Magyarországon mindenkinek van joga", de ehhez azt is hozzátette: azt gondolja, hogy ami itt történik, az "nem sztrájk, hanem zsarolás", hiszen a BKV egy közszolgáltató cég, és rajta kívül más nem tudja megoldani azt, hogy milliók eljussanak a munkahelyükre.

Szerinte ezzel a budapestiek mindennapi életét teszik tönkre. Mint mondta: azért zsarolás, ami történik, mert nem állapodtak meg a kötelező elégséges szolgáltatásról. Az nem elégséges szolgáltatás, hogy az emberek ott állnak az utcán, fagyoskodnak, és nem tudnak közlekedni - tette hozzá.

Azt is mondta: szívesen tárgyal bárkivel, ha majd megállapodnak a szakszervezetek az elégséges szolgáltatásról. Korábban a szakszervezetek ugyanis kérték, hogy csatlakozzon Bajnai is a megbeszélésekhez. A kormányfő megköszönte a munkát azoknak a közlekedési dolgozóknak, akik ebben a helyzetben is helytállnak.

Kedd óta tart a BKV sztrájkja, amit a kollektív szerződést el nem fogadó BKV-dolgozók folytatnak. Csütörtök délben sem sikerült megállapodnia a 14 sztrájkoló szakszervezetnek a BKV vezetésével, így tovább folytatódik a fővárosi tömegközlekedést bénító munkabeszüntetés. A szakszervezetek már délelőtt is egyeztettek, de az a tárgyalás is sikertelen volt.