Meghosszabbították több BKV-gyanúsított előzetesét

Vágólapra másolva!
Újabb három hónapig előzetes letartóztatásban marad a BKV-ügy három gyanúsítottja a bíróság pénteki döntése alapján. Azért kell előzetesben maradniuk, mert az ügyészség szerint fennáll a veszélye, hogy összebeszélnének tanúkkal vagy iratokat tüntetnének el.
Vágólapra másolva!

Három hónappal meghosszabbította a BKV-ügyben érintett F. Zsolt, a BKV korábbi informatikai igazgatója, Z. Tibor korábbi kommunikációs főosztályvezető és Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester főtanácsadója előzetes letartóztatását pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság - közölte Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A három gyanúsított előzetes letartóztatását azért hosszabbították meg, mert továbbra is fennáll annak veszélye, hogy megnehezítenék a büntetőeljárást, többek között tanúkkal való összebeszéléssel vagy iratok megsemmisítésével - tette hozzá.

Mesterházyt felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel, Z. Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A rendőrség gyanúja szerint Regőczi Miklós korábbi kommunikációs vezérigazgató-helyettes és Z. Tibor indokolatlan szerződéseket kötöttek az amúgy is veszteséges BKV nevében. Regőczi Miklós 12 céggel kötött szerződéssel 81 millió, Z. Tibor pedig 6 céggel több mint 30 milliós kárt okozott a gyanú szerint a BKV-nak. Mesterházy a gyanú szerint szintén indokolatlan szerződések megkötésére vette rá a BKV egykori vezető munkatársait.

F. Zsolt a BKV és a Budapest Airporttal kapcsolatos vesztegetési ügy egyik gyanúsítottja. Azután kezdték keresni, hogy a rendőrök egy III. kerületi mélygarázsban kenőpénz átvétele közben elfogták a BKV és a BA jogi igazgatóit. F. Zsolt február elején fogták el, mint kiderült, Szegeden bujkált.

Sz.-né Sz. Eleonóra korábbi humánpolitikai igazgató előzetes letartóztatása május 8-án, Regőczi Miklós korábbi kommunikációs vezérigazgató-helyettesé pedig, akinél másodfokon rendelték el a kényszerintézkedést, március 15-én jár le. Antal Attila korábbi vezérigazgató május 29-ig marad biztosan házi őrizetben. A nyomozásoknak összesen 22 gyanúsítottja van, köztük egykori és jelenlegi magas beosztású BKV-vezetők, és több ügyvéd. A BKV-ügyről szóló összes cikkünket itt találja.

Újabb végkielégítést is vizsgálnak

A BKV felügyelőbizottsága (fb) határozatában arra kérte a belső ellenőrzést, hogy vizsgálja ki a cég egyik korábbi vezető beosztású dolgozójának végkielégítési ügyét - tudta meg BKV-s forrásból az MTI pénteken. Az fb azt is határozatba foglalta, hogy ha a belső ellenőrzés szabálytalanságot talál vagy felmerül a bűncselekmény gyanúja, akkor tegyék meg a rendőrségen a feljelentést.

Az MTI birtokába korábban került dokumentum szerint a korábbi igazgató több mint 30 éve dolgozott a cégnél, 150 százalékos prémiumot kapott fizetése mellé, és 83 millió forint végkielégítéssel távozott a cégtől 2009-ben. Az igazgató határozott idejű szerződéssel dolgozott a BKV-nál, majd Kocsis István küldte el közös megegyezéssel és korengedményes nyugdíjjal.