A szén-dioxid-kvóták eladását is megvizsgálják a fideszes ellenőrök

Vágólapra másolva!
A szén-dioxid-kvóta értékesítését és az államháztartási hiányt fogja először vizsgálni a Varga Mihály vezetésével felálló fideszes gazdasági feltáró bizottság, amelynek létrejöttét Orbán Viktor Fidesz-elnök jelentette be hétfőn. Orbán a testület felállítását azzal indokolta, hogy szerinte a kormány évek óta eltitkolja a költségvetés valós számait.
Vágólapra másolva!

Az államháztartási hiány alakulásának és a magyar szén-dioxid-kvóta értékesítésével kapcsolatos kormányzati lépések vizsgálatával kezdi munkáját a Fidesz-KDNP gazdasági tényfeltáró bizottsága - jelentette be a testületet vezető Varga Mihály, egykori pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A Fidesz-alelnök Varga elmondta, hogy 2006-ban, a választások előtt a kormányzat eltitkolta, meghamisította a gazdasági adatokat, és úgy tűnik, idén is hasonló helyzet kezd kialakulni, hiszen ugyanolyan kevés információ van a gazdaság valós állapotáról, mint négy évvel ezelőtt. Ezért fel kell tárni a gazdaság igazi állapotát, hogy az idei választások előtt egy jóval reálisabb képet kapjon a magyar társadalom - közölte.

A Fidesz alelnöke pártja nevében felszólította a kormányt, hogy függessze fel a szén-dioxid-kvóta "titkos eladását", és álljon el attól, hogy újabb kvótákat értékesítsen az áprilisi országgyűlési választásokig. Varga szerint az ebből várható több százmilliárd forintos bevétel a kormány szempontjából "jótékony módon kozmetikázná" a hiányadatokat. A politikus hozzátette, hogy a Fidesz kezdeményezni fogja: a parlament illetékes szakbizottsága vizsgálja meg a kvótaértékesítés előkészítését és az ügy dokumentációját.

Az államháztartási hiányról szólva Varga Mihály azt mondta: véleményük szerint a hiányszámmal "némi trükközés folyik", és vélhetően a mértéke jóval magasabb lesz a kormány által 2010-re várt 3,8 százaléknál. Megjegyezte, április végéig az államháztartási hiány legalább 75 százaléka, de lehet, hogy a teljes mértéke teljesülni fog. Kérdésre Varga Mihály elmondta azt is, a gazdasági tényfeltárás során a Malév értékesítésével és visszavételével is szeretnének foglalkozni.

Varga szerint a tényfeltáró bizottság augusztusban fejezheti be munkáját és készítheti el jelentését. A politikus emlékeztetett, hogy 2006-ban is volt egy hasonló kezdeményezése a Fidesznek, az úgynevezett Fehér Könyv.

A tényfeltáró bizottság tagjaiként a fideszes költségvetési munkacsoport több tagját is megnevezte, például Hargitai Jánost, Domokos Lászlót és Tállai Andrást. Hozzátette, külső szakértők munkáját is szeretnék igénybe venni, példaként említette a költségvetést bíráló 29 közgazdászt.

A bizottság létrehozását Orbán Viktor, a Fidesz elnöke jelentette be hétfőn, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) fórumán. Orbán azzal indokolta a bizottság felállítását, hogy szerinte néhány év óta az országban gyakorlattá vált, hogy a kormány eltitkolja és meghamisítja a valós költségvetési számokat. "Ha a választásokon túlra gondolok (...), a legnagyobb szakmai dilemmát az okozza, hogy hogyan fogjuk a világ nyilvánossága előtt felfedni az ország valóságos helyzetét úgy, hogy ne kerüljünk Görögország helyzetébe" - mondta akkor Orbán Viktor.