Az MDF nem engedte benyomakodni listája elejére az SZDSZ-t

Vágólapra másolva!
Nem tudta elérni az SZDSZ, hogy töröljék az MDF budapesti listájának második helyéről Debreczeni Józsefet. A két párt hétvége óta vitatkozik az elvileg közös listáról, most úgy néz ki, hogy az MDF megálljt parancsolt az SZDSZ-nek.
Vágólapra másolva!

Megegyezett az MDF és az SZDSZ a két párt közös budapesti listájáról hétfőn. A Herényi Károly MDF elnökhelyettes és Retkes Attila SZDSZ-elnök által jegyzett közlemény szerint a listát Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje vezeti, őt Debreczeni József követi. Ez azt jelenti, hogy az MDF nem engedett az SZDSZ kérésének.

Szombaton az MDF országos választmánya Bokros javaslatára döntött arról, hogy a budapesti lista első két helyét Bokros és Debreczeni kapja meg. Az SZDSZ-nek nem tetszett, hogy a korábbi megállapodások ellenére nem kerültek befutónak tűnő helyre a jelöltjeik. Vasárnap tárgyalásokat kezdtek az MDF-fel, hogy jobb helyeket kapjanak a listán. Retkes Attila pártelnök csak annyit mondott, hogy öt jelöltet szeretnének a budapesti és az országos listán befutó helyen tudni, az MTI más szabad demokrata forrásokra hivatkozva azt írta, az SZDSZ arról szeretett volna megállapodni, hogy a fővárosi listán Bokros Lajos mögött Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes kapja meg a második helyet. Ebben az esetben az MDF-es Debreceni József egy hellyel hátrébb szorult volna.

Ikvai-Szabó egyáltalán nem került fel a budapesti listára. A harmadik és negyedik helyet két SZDSZ-es, Skaliczky Andrea és Iván János kapta meg, ötödik az MDF-es Pusztai Erzsébet. Nem szerepel a budapesti listán az MDF-es Csapody Miklós sem, aki a 15. választókerületben indul egyéni jelöltként. Csapody a szombati listaállítás után nehezményezte, hogy nem került jó helyre, ezért kilátásba helyezte, hogy visszalép az egyéni jelöltségtől is.

A budapesti területi listáról összesen 28 mandátumot osztanak szét a pártok között. Ha az MDF átlépi az öt százalékos küszöböt, egy képviselője biztosan az országgyűlésbe jut a budapesti listáról. Ahhoz, hogy a harmadik helyre sorolt SZDSZ-es jelölt bejuthasson a parlamentbe, tíz százalék körüli eredményt kellene elérnie az MDF-SZDSZ listának.

Az országos listákról a két párt továbbra is tárgyal, az eredményt kedden hozzák nyilvánosságra. Hétfőn kora délután nyilvántartásba vették az MDF hetedik területi listáját is, így a párt állíthat országos listát. A valasztas.hu adatai szerint az MDF-nek eddig Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Pest és Tolna megyében van területi listája.