A házszabály felpuhítását kéri az MSZP

Vágólapra másolva!
Módosítani szeretné az MSZP a parlamenti házszabályt annak érdekében, hogy az összezsugorodott frakció módosító indítványai könnyebben átmenjenek a bizottságokon. A párt azt is kéri a Fidesztől, hogy ha alkotmányt módosít, azt csak négyötödös többséggel tegye.
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője több ponton módosítaná a parlamenti házszabályt. A politikus sajtótájékoztatóján ezt kormány parlamenti ellenőrzésének fenntartása érdekében javasolta.

Az MSZP szerint a házszabályt úgy kellene módosítani, hogy a frakciók bizottságokban előterjesztett módosító indítványairól akkor is szavazzon a parlament, ha a bizottságok azt elkaszálják. A jelenlegi házszabály szerint a módosító javaslatokról először a bizottságoknak kell dönteniük, és onnan csak akkor kerülnek az országgyűlés elé, ha a bizottság tagjainak legalább egyharmada megszavazza azt. A Fidesz kétharmados többsége vélhetően megnehezíti majd, hogy az ellenzéki frakciók javaslatai módosító indítvány formájában a parlament elé kerüljenek.

Az MSZP frakciója azt is szeretné elérni, hogy az interpellációkat, kérdéseket, vizsgálóbizottságok felállítását és a parlamenti vitanapok kezdeményezését is szabályozzák újra. A párt szeretné, ha önálló bizottság maradna a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság, és létrejönne a számvevőszéki bizottság és a fenntartható fejlődés bizottsága is.

A párt a javaslatairól szóló levelét elküldi az összes parlamentbe jutott pártnak. Mesterházy szerint a levél ugyan nem tartalmazza, de elvárják a Fidesztől, hogy csak négyötödös többséggel lehessen módosítani az alkotmányt.