Felfüggesztett börtönt kapott az újszülöttjét emésztőbe dobó anya

Vágólapra másolva!
Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az a balkányi nőt, aki egy éve az udvari WC-ben megszülte, majd az emésztőbe dobta gyermekét. A férje meghallotta az újszülött nyöszörgését, így sikerült megmenteni. A bíróság az enyhítő körülményeket figyelembe véve döntött, így az is számított, hogy az eset óta a megvádolt nő nevelte a gyereket.
Vágólapra másolva!

Két év felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság kedden azt a 24 éves balkányi nőt, aki titokban hordta ki harmadik gyermekét, majd újszülöttjét a házuk udvarán lévő emésztőgödörbe dobta. Az ítélet jogerős.

Az asszonyt kiskorú sérelmére elkövetett emberölés kísérletében találta bűnösnek a megyei bíróság. A vádirat szerint a nő 2009. május 3-ára virradó éjszaka balkányi házuk udvari WC-jében adott életet harmadik fiúgyermekének. A köldökzsinórt kézzel szakította el, majd az egészséges, fejlett csecsemőt beledobta az árnyékszék alatti emésztőgödörbe. A szülésről senkinek nem szólt; de a WC-ben lévő vértócsát a férje észrevette, ő emelte ki a gödörből. A mentők az újszülöttet és az anyját is kórházba szállították.

Az ügyészség szerint, ha nem érkezett volna a kellő időben szakszerű segítség, akkor az újszülött halála 8-10 óra múlva következett volna be. Csak a véletlenen múlott, hogy az apa időben megtalálta és így a mentősök megfelelő ellátásban részesíthették a gyereket.

A múlt keddi tárgyaláson az asszony a bíróság előtt beismerte bűnösségét, azt mondta, "mélyen megbánta", amit tett. Tettének okaként a férjétől és a családjától való félelmet, párjának újabb gyerekkel szembeni ellenséges viselkedését jelölte meg.

Az elmeorvos beszámíthatónak, de "súlyos fokban korlátozottnak" minősítette az "alacsonyabb intellektussal" rendelkező anyát. A megkérdezett pszichológus egyben utalt arra, hogy a most egyéves kisfiúról és két testvéréről a történtek óta maga a vádlott gondoskodik, aki "szorosan kötődik" mindhárom gyermekéhez.

A megyei bíróság a fiatalasszonyra - az összes, szóba jöhető enyhítő körülményt figyelembe véve - szabott ki két év börtönbüntetést, melynek végrehajtását öt évre felfüggesztették. A határozatot mind az ügyész, mind pedig a vádlott és védője tudomásul vette, így az ítélet jogerős.