Többéves teherrel a vállán indul országjárásra Orbán

Vágólapra másolva!
"Igazi kapcsolatot" szeretne teremteni a választókkal Orbán Viktor leendő miniszterelnök, aki országjáró körútra indul kedden. Az országjárás célja, hogy a kormányzásra készülő Fidesz megismerje az emberek véleményét az átala legfontosabbnak tartott problémákról. A Fidesz már 2005-ben is próbálkozott hasonlóval, annak végén hirdette meg Orbán a közélet megújítását, ami a 2010-es választási kampány végére a Fidesz egyik legfontosabb ígérete lett.
Vágólapra másolva!

Kedden Ózdon kezdi országjáró körútját Orbán Viktor leendő miniszterelnök. Orbán a választások második fordulója utáni hétfőn jelentette be, hogy pártja nemzeti konzultációra készül, aminek az a lényege, hogy ellátogat az új kormány leendő tagjaival az ország több településére, hogy megismerje az emberek véleményét azokról a problémákról, amelyek a Fidesz szerint a legtöbb gondot okozzák az ország számára.

Orbán az ötletet azzal indokolta, hogy "közösségépítő kormányzásra van szükség", amit az új kormánynak kell létrehoznia. Orbán szerint a Fidesz nagyarányú győzelmével a választópolgárok arról döntöttek, hogy a politikának máshogy kell működnie, hogy meg kell azt reformálni: a politikus tervei szerint ezt szolgálja majd a konzultáció.

"Igazi kapcsolatok"

Orbán a választások után közölte, lépésről lépésre építik majd fel a nemzeti konzultációk rendszerét, ehhez először a "nemzeti együttműködés kultúráját" szeretnék meghonosítani. Azt ígérte, hogy ő maga és kormánya is tenni fog azért, hogy az ország vezetői és a választók közötti kapcsolat "sokrétű és többcsatornás" legyen: Orbán azt ígérte, hogy ezáltal "igazi kapcsolatok" jöhetnek létre az emberek és a politikusok között.

A konzultáció első körében a leendő miniszterelnök öt nagy téma megvitatását ígérte: a rend, a szociális biztonság helyreállítása, a gazdaság talpra állítása, az egészségügy megmentése és demokratikus normák visszahozatala számít szerinte a legfontosabb kérdések közé. Orbán már a választási győzelem után megígérte, hogy elsőnek a közbiztonság és közrend témáját veszi elő "valahol Észak-Magyarországon", ahol polgármesterekkel, helyi rendőri és cigányvezetőkkel találkozik majd. A második konzultáció a gazdaságáról szól majd, vélhetően Budapesten.

"A politika fölött állnak"

A Fidesz nem először állt elő a nemzeti konzultáció ötletével: 2005-ben már meghirdetett egy nemzeti konzultáció-sorozatot. Orbán 2005 februárjában, országértékelő beszédében azt mondta, hogy az év a nemzeti konzultáció éve lesz. A magyarokkal való párbeszédre - mondta akkor Orbán - azért van szükség, mert a 2002-es, a Fidesz által elvesztett választások legnagyobb tapasztalata a Fidesz számára az volt, hogy "megértésben voltak gyengék, nem a meggyőzésben".

Erre hivatkozva jelentette be Orbán, hogy egy hét-nyolc hónapig tartó "országos akciósorozat" indul el. A Fidesz ezután megalakított egy Nemzeti Konzultációs Tanács nevű testületet, amelyben olyan embereket kerestek, akik "a politika fölött állnak, nem kívül rajta". A tanácsnak nyolc tagja volt. Tag volt többek között Finta József építész, Hoffman Rózsa, a KDNP oktatáspolitikusa, Jókai Anna író és Pozsgay Imre. A testület szóvivőjének Kudlik Júlia televízós műsorvezetőt kérték fel.

2005-ben autót sorsoltak a konzultálók között

Az öt évvel ezelőtti konzultációsorozat több hónapig tartott, és elsősorban hétköznapi emberek véleményének meghallgatását ígérte a Fidesz. A konzultáció során nyilvános rendezvényeket szerveztek, kérdőíveket tölthettek ki az érdeklődők. Az országjárás során mintegy 700 településre látogattak el a testület tagjai és Orbán Viktor. A párt szerint 1,6 millió ember véleményét hallgatták meg személyesen, telefonon vagy levelek útján. A konzultáció kérdőívét kitöltők között pedig még egy személygépkocsit is kisorsoltak.

A zárórendezvényt 2005 októberében tartották, Orbán szerint arra jutottak, hogy új gazdaságra, új államra és új politikára van szükség. "Az új gazdaság eszköze a radikális adócsökkentés, az új államé a bürokrácia radikális csökkentése, az új politikáé pedig a radikális politikuscsökkentés" - fogalmazott Orbán 2005-ben (a 2005-ös nemzeti konzultáció oldalát itt találja).

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Orbán a két forduló között Edelényben - olvassa el a kampányoló Fidesz-elnökről írt cikkünket!

Két hét alatt

A közélet megújítása - a bürokrácia csökkentése, a kisebb parlament, az adórendszer átalakítása - a Fidesz legfontosabb üzenete lett a 2010-es kampányban is. Orbán a Fidesz választási győzelme után azt mondta, hogy a választók egyértelműen kinyilvánították, hogy le akarják cserélni a mostani magyar politikai és gazdasági rendszert egy másikra. Ennek az új rendszernek a kiépítését készíti elő szerinte a kedden megindult országjárás.

A Fidesz a választási kampányban több jelképes ügyről azt ígérte, hogy kormányra kerülése után azonnal nekifog rendezésüknek. Ilyen ügy a közbiztonság megerősítése. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az első forduló után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: két hét alatt rendet fognak tenni az ország olyan pontjain, amelyek most még reménytelennek tűnnek. Pintér Sándor, a leendő belügyminiszter is megerősítette ezt az ígéretet bemutatkozásakor, azt mondta, két héttel azután, hogy letette a hivatali esküt, már érezni lehet majd a változást a kistelepüléseken.

A Fidesz vezetőinek korábbi nyilatkozatai alapján az első intézkedések között lesz az elszámoltatás megkezdése, ezen a területen belül is a 2006-os rendőri túlkapások tisztázása. Orbán azt mondta: itt semmilyen hezitálásnak nincs helye, mindenkit felelősségre kell vonni rangra és korra való tekintet nélkül, aki részt vett ezekben a túlkapásokban. A 2006-os események felügyeletével Orbán Balsai Istvánt fogja megbízni, akit miniszterelnöki biztosnak jelöl ki.

Mi jöhet pénteken?

Sólyom László köztársasági elnök péntek délután egy órára hívta össze az országgyűlés alakuló ülését. A képviselőknek pénteken kell igazolniuk a mandátumukat, és ha ez megtörténik, már be is nyújthatnak törvényjavaslatokat. Semjén Zsolt KDNP-elnök korábban megerősítette, hogy már az első napon beadják a kettős állampolgárságról szóló előterjesztést. Várhatóan az első napon benyújtják azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely lehetővé teszi a parlament létszámának csökkentését és a miniszterelnök-helyettesek kinevezését. Szintén az első ülésnapra várható a visszaeső bűnelkövetők büntetését szigorító három csapás törvény előterjesztése, a kisebb önkormányzatokról szóló javaslat, a családi pótlék rendszerének átalakítása azoknál, akik iskolaköteles gyerekeiket nem járatják iskolába.