Elkezdett duzzadni a Tisza

Vágólapra másolva!
Észak-Magyarországon mérséklődött az árvízi fenyegetés, a Tiszán és több mellékfolyóján viszont emelkedik a vízszint. A napos-szeles idő miatt csökken a belvízzel elöntött területek nagysága is, bár a héten várható még eső.
Vágólapra másolva!

Apad a Sajó, a Bódva és a Hernád, de továbbra is 130 kilométeres szakaszon van rendkívüli készültség a folyók mentén - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Kóthay László elmondta: 1528 kilométernyi fővédvonalon tartanak fenn védelmi készültséget, mivel a csapadék hatására a Felső-Tisza kárpátaljai szakaszáról és a Szamosról újabb árhullám várható.

Apadnak az észak-magyarországi folyók, de a Tiszán Tokajnál és a folyó alsóbb szakaszain a vízszint lassú emelkedésére és hosszan elnyúló tetőzésre kell számítani - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője kedden. Bár a folyók többsége apad, továbbra is összességében 480 kilométeres szakaszon van árvízvédelmi készültség az igazgatóság területén.

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a Tisza hétfőn Tiszabercelnél tetőzött 760 centiméteres vízállással. A folyó védvonalain Zsurk és Szabolcsveresmart között elsőfokú, ez alatt Tokajig másodfokú az árvízvédelmi készültség. Tokajnál és alatta további lassú emelkedésre és hosszan elnyúló tetőzésre kell számítani.

A Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között harmadfokú készültséget rendeltek el kedd reggel - közölte a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. Az intézkedést a Tisza folyamatosan emelkedő vízszintje tette szükségessé. Szerda reggel azonban elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el az Alsó-Tiszán, a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon - közölte a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság ügyelete. Szintén elsőfokú készültség lép életbe a Hármas-Körös bal parti, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz tartozó, torkolat közeli szakaszán.

Apadnak az északi folyók

A Sajó csaknem mindenhol apad, legalsó néhány kilométerén a Tisza áradása miatt további vízszintemelkedésre, illetve stagnálásra számítanak. A keddre és a következő napokra várható csapadék újabb árhullámot hozhat, amely a folyó felső szakaszán a vízállásokat az elsőfokú készültségi szint fölé emelheti.

A Bódva már teljes hosszán apad, az apadás üteme viszont rendkívül lassú és a vízszint több helyen magas. Hídvégardónál kedd reggel 168, Szendrőnél pedig 195 centiméteres vízállást mértek. A keddre és a szerdára jelzett csapadék hatására a Bódva vízrendszerében is kialakulhatnak kisebb árhullámok, de jelentősebb vízszintemelkedés csak "a vártat jelentősebben meghaladó" csapadék esetén valószínű - közölte az Ékövizig.

A Hernád lassan apad, de alsó szakaszán Gesztely alatt még magas a vízszint, itt kedd reggel 283 centiméteres vízállást mértek. A következő egy-két napon továbbra is apadni fog a folyó, majd ismét áradás lehetséges. A Tarna végig apad, már megszüntették az árvízvédelmi készültséget a folyó mentén. A Takta továbbra is lassan, a Ronyva pedig fokozatosan apad.

Feloldották a vészhelyzetet Borsodban

A kormány kedden délután 18 órától feloldotta a rendkívüli árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elrendelt veszélyhelyzetet. Szollár Domokos kormányszóvivő közölte: a kabinet emellett arról is döntött, hogy a költségvetés általános tartalékának terhére 1,385 milliárd forintot fordít az árvízi védekezés költségeinek finanszírozására.

Most a tiszántúli folyók áradnak

A Túron már megszüntették, a Krasznán azonban még fenntartják a legenyhébb fokú készültséget. A Lónyay-főcsatorna vízszintje emelkedik, az árvízkaput lezárták a magas tiszai vízállás miatt, és folyamatos szivattyúzással emelik a folyóba a főcsatorna vizét. A védvonalakon másodfokú az árvízvédelmi készültség.

A Bodrogon Felsőbereckinél folytatódott az apadás, Sárospataknál viszont harmadfokú készültség mellett tetőzik a folyó. Jelenleg 652 centiméter a vízszint és néhány centis emelkedésre számítanak. Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Körösökön - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az kedden. A Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között elsőfokú az árvízvédelmi készültség. A dunántúli Kaposon változatlanul, immár ötödik napja tart a tetőzés, a vízszint 434 centiméter.

A kevesebb eső, a napos és a szeles időjárás és a védekezés következtében kis mértékben csökkent az elöntött területek nagysága. Jelenleg több mint 150 ezer hektár földterület áll víz alatt, ebből 75 ezer hektár vetés és szántó. Belvíz közel 19 ezer hektárt borí, amelyből több mint hatezer hektár vetés vagy szántó.

Az elkövetkező napokban északon többször és többfelé várható csapadék, de délebbre is kialakulnak záporok, zivatarok. Szerda reggelig az északi, északkeleti vízgyűjtőkön többfelé, míg délen, délnyugaton szórványosan várható zápor, zivatar. Az aktuális időjárásról bővebben itt olvashat.