Előzetesbe került a pécsi vesztegetési ügy két újabb gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügy újabb két gyanúsítottját szerdán.
Vágólapra másolva!

Bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték a Pécsi Tudományegyetem két, hétfőn őrizetbe vett munkatársát. A férfit és a nőt a szökés, elrejtőzés, az összebeszélés, a tanúk befolyásolásának, bizonyítékok megsemmisítésének veszélye miatt helyezték előzetesbe. Az MTI értesülése szerint egyikük az egyetem beszerzési osztályvezetője, a másik a helyettese, akiket hétfőn fogott el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

A Pécsi Egyetemen május 31-én hajnalban a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetben elkövetett vesztegetés gyanújával nyolc embert vett őrizetbe, négyen a pécsi egyetem munkatársai: az egyetem gazdasági főigazgatója, informatikai igazgatója, egy beszerzésekért felelős munkatárs és egy tanácsadó. Négy gyanúsított az egyetem három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének képviselője, egyikük korábban egyetemi alkalmazott volt. A Független Hírügynökség szerint az egyetem 2008-as és 2009-es informatikai beszerzéseivel kapcsolatos fájlokat vizsgálják a nyomozók. A nyolc gyanúsított előzetes letartóztatását június 2-án rendelte el a Pécsi Városi Bíróság.

Az MTI a gyanúsítottak védőitől korábban úgy értesült, hogy az NNI feltételezései szerint az egyetemi dolgozók pénzért jogtalan előnyhöz juttatták a három céget különböző beszerzések során. Az ezzel kapcsolatos gyanút titkos információszerzés tette megalapozottá.