Fél napig oltották a szabadbattyáni raklapüzemet

Vágólapra másolva!
Vízhiány miatt csak szerda hajnalban, 11 órával az első risztás után oltották el teljesen a tűzoltók Szabadbattyánban kigyulladt raklapüzemet. A tűz átterjedt a raklapok melletti telken lévő ablakgyár csarnokára is. A tűzvizsgáló és a rendőrség az ügyben bűncselekmény gyanúja miatt folytat vizsgálatot.
Vágólapra másolva!

Tizenegy órás munkát követően, szerda hajnalban befejezték az oltást a nagy erőkel dolgozó tűzoltók Szabadbattyánban, ahol több tízezer raklap égett. A település külterületén, egy raklapot gyártó üzem udvarán mintegy 1500 négyzetméteres területen égett több tízezer darab raklap, melyeket mintegy 5 méteres magasságba halmoztak és hézagmentesen tömörítettek - mondta az MTI-nek Vén Norbert tűzoltó alezredes, az oltás vezetője.

A székesfehérvári tűzoltóságra kedden, 15 óra 30 perckor érkezett bejelentés a tűzről. A helyszínen egyáltalán nem állt rendelkezésre tűzcsap, és technikai okok miatt a tűzivíz-medencékből sem sikerült a vizet kinyerniük a tűzoltóknak. Emiatt a tűzoltóknak a járműveikkel egyre több külső vízfelvételi lehetőséget kellett keresniük, és a vizet egyre messzebbről kellett vinniük.

A tűz átterjedt a raklapok melletti telken lévő ablakgyár csarnokára: a homlokzati szigetelés leégett, károsodott az épület álmennyezete is. A környező épületeket - a tűzoltók munkája mellett - az védte meg, hogy a raklapokat körbevevő kerítés vasbetonból volt. A tűzoltók, miután eloltották a lángokat, egy erőgép segítségével széthúzták az izzó, illetve a már összeroskadt raklaphalmokat, majd lassan, szakaszosan folytatták az oltást. A munkálatokat szerda hajnali fél 3 után - a riasztástól számított mintegy 11 óra múlva - fejezték be.

Vízi Ignác tűzoltó százados, tűzvizsgáló az MTI-nek elmondta: az ügyben bűncselekmény gyanúja miatt a székesfehérvári tűzoltóság a rendőrséggel közösen folytat vizsgálatot. A tűzeset idején a székesfehérvári tűzoltóságon az ötfokozatú skálán négyes, kiemelt fokozatú riasztást rendeltek el. A helyszínen nagy erőkkel dolgoztak a Fejér, a Veszprém és a Somogy megyékből érkezett tűzoltók; vízszállító és más tűzoltójárművek érkeztek Székesfehérvárról, Siófokról, Balatonfűzfőről és Sárbogárdról is.