Tartalékosokra bízná a laktanyák őrzését Hende Csaba

Vágólapra másolva!
A honvédelmi miniszter szerint jövőre biztonsági őrök helyett tartalékos katonák veszik át a laktanyák őrzési-védelmi feladatait. Hende Csaba tervei szerint 2014-ig több lépcsőben 6-8 ezer fős tartalékos erőt hoznak létre.
Vágólapra másolva!

Az új tartalékos rendszer első elemeként a laktanyák biztosítási és őrzési-védelmi feladatait a tartalékos önkéntes katonák fogják ellátni 2011. január 1-től - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken. A Békéscsaba melletti fürjesi laktanyában diákok számára megrendezett haditornán Hende azt mondta: az őrzés-védelmet olyan önkéntes tartalékosok fogják átvenni, akik teljes lövész kiképzéssel rendelkeznek, és a szolgálatot gépkarabéllyal felszerelve látják majd el.

Hende szerint nem helyes, hogy jelenleg civil őrző-védő cégek alkalmazottjai állnak a laktanyák kapuiban. "Minek a dadusnak bébiszitter?" - kérdezte - "Hová jutunk, ha a hadsereg saját magát sem képes őrizni és biztosítani?" A miniszter szerencsétlennek és elhamarkodottnak nevezte, hogy 2004-ben a békeidejű hadkötelezettség eltörlésével párhuzamosan "a tartalékos rendszert tulajdonképpen megsemmisítették".

"Kidobták azokat a nyilvántartásokat, amelyek akkor még rendelkezésre álltak, és amelyek alapján baj estén mozgósítani lehetett volna" - jelentette ki. Hende példaként azt említette, hogy Svájcban minden férfi hatvanéves koráig tartalékos katona, az ötmilliós Finnországnak pedig 350 ezer kiképzett és mozgósítható tartalékosa van.

Hende a Sajó áradását felidézve tragikomikusnak nevezte, hogy az idén nyáron mindössze 18 tartalékost tudott volna a gátakra vezényelni. A miniszter már elfogadta azt a koncepciót, amely az új tartalékos rendszer felállítását indítja el. Reményei szerint ez több lépésben, különböző állománykategóriákban 2014-ig összesen 6-8 ezer fős tartalékerő létrehozását teszi majd lehetővé.