Felülvizsgálatná a 2006 őszén letartóztattottak ügyét Balsai István

Vágólapra másolva!
Törvényjavaslatot készít Balsai István, a 2006. őszi rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott és stábja, amelynek alapján felülvizsgálhatják körülbelül kétszáz, a 2006. őszi fővárosi eseményekkel kapcsolatban akkor őrizetbe vett, illetve előzetes letartóztatásba helyezett ember ügyét.
Vágólapra másolva!

Semmissé kívánja nyilvánítani a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatos előzetes letartóztatások és elmarasztaló ítéletek egy részét Balsai István, a 2006. őszi rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott és stábja. Balsai az MTI-nek azt mondta, a jelenleg készülő jogszabálytervezet azokat az embereket érintené, akiknek esetében a 2006. szeptemberi és októberi rendőri brutalitások kapcsán kizárólag a "valótlan tartalmú" rendőrségi iratok képezték a feljelentések alapját, vagyis semmilyen más bizonyíték nem volt, és ezek alapján vették őrizete, helyezték előzetes letartóztatásba őket. Ezek az emberek felülvizsgálatot kérhetnek majd, illetve a hatóságnak hivatalból kell majd eljárnia - mondta Balsai.

A miniszterelnöki megbízott szerint az intézkedés becsléseik szerint kétszáz embert érinthet. Balsai egyelőre nem mondta el, mikorra készülhet el az előterjesztés.

Balsai István október 19-i sajtótájékoztatóján ismertette részjelentését a 2006. szeptember 17. és október 24. közötti napokban a fővárosban történt rendőri intézkedésekről, valamint a politikai és büntetőjogi felelősök azonosításának vizsgálatáról. A dokumentum bírálja egyebek mellet a bíróságok akkori működését is, megállapítása szerint ugyanis a közterületeken elfogott civilek ellen indított eljárások törvényes alapjai aggályosak.

A politikus a tájékoztatón példaként említette azt, hogy az elsőfokú eljárásokban előzetes letartóztatásba helyezett 147 ember ügyében másodfokon 144 esetben változtattak - enyhítettek - a döntésen. Idézte a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiuma vezetőjének, Frech Ágnesnek a korábbi nyilatkozatát is, amely szerint a nyomozási bírák a tömegesen érkező ügyek nyomása, a helyzet különlegessége okán azt érzékelték, hogy a társadalmi rend helyreállítása érdekében a bíróságnak is tennie kell valamint. Balsai és stábja szerint a bíróság hozzáállas ezekhez az ügyekhez "kritikán aluli" volt.