Szigorúan őrzött vonat haladt át Magyarországon, amely egy szerb lap szerint veszélyes anyagot, nukleáris hulladékot szállít. Kiskunhalasnál fegyveres kommandósok, Kaposváron rendőrsorfal vigyázott a szerelvényre. A szerb fővárosból, Belgrádból indították útnak a konténereket, amelyeket Magyarországon és Szlovénián át Oroszországba visznek.

Veszélyes anyagot szállító védett vonatszerelvény halad keresztül Magyarországon, biztosítását a rendőrség végzi - közölte az ORFK szombaton. A Press nevű belgrádi lap honlapján azt írta, a nukleáris hulladékot tartalmazó szállítmány Belgrád déli pereméről, a Vinca nukleáris kutatóintézetből indult, tizenhét kamion vitte a konténereket Szabadkáig. Ott vonatra rakták őket, és Magyarországon át a szlovéniai Koper kikötőjéig viszik, ahonnan hajón indítják útnak Oroszországba.

A Baon.hu internetes portál tudósítója szerint Kiskunhalason felfegyverzett kommandósok tucatjai vigyáztak arra, hogy a szerelvény rendben áthaladhasson az állomáson. Az MTI tudósítója látta, ahogy a több mint tíz kocsiból álló, kék színű konténereket szállító teherszerelvény - elején kettő, a végén pedig egy személyszállító vagonnal - megállás nélkül haladt át a kaposvári vasútállomáson pár perccel 14 óra előtt, Csurgón át Gyékényes felé tartva. Az állomáson tucatnyi sárga mellényes rendőr állt sorfalat. A hírügynökség szerint a Somogy megyébe belépő szerelvény haladását Csomától Gyékényesig minden állomáson és vasúti átjáróban, valamint a közút mellett futó sínek mentén rendőrök biztosították.

Forrás: MTI/Varga György
A konténerekben veszélyes anyagot szállítanak

A szállítmány útját Magyarországhoz hasonlóan Szerbiában is rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték; 10 ezer rendőrt vezényeltek ki az utak mellé, a levegőből helikopter követte a konvoj útját, és a kamionokat tűzoltó- és mentőautók is kísérték. Ivica Dacics szerb belügyminiszter azt mondta, hogy minisztertársának, az infrastruktúráért felelős Milutin Mrkonjicsnak "és néhány médiának" nem lett volna szabad nyilvánosságra hoznia, hogy a szállítmányt útnak indítják, mert ez "szolgálati titok". A Press úgy tudja, az év végéig összesen 8 ezer használt radioaktív fűtőelemet szállítanak a Vinca kutatóintézetből Oroszországba.

A szerelvény néhány perccel fél négy előtt áthaladt a Somogy megyei Gyékényesen a Zala megyei Murakeresztúr irányába. Az MTI tudósítója szerint a helyszínen több mint félszáz rendőr sárga mellényben, sisakkal, tomfával felszerelve zárta le és biztosította a vasútállomás környékét. A sínek mellett is felsorakozott egyenruhások sorfala előtt lassú tempóban haladt át a vonat. A kék konténereken jól látható volt a sugárzó anyagokra figyelmeztető sárga-fekete jelzés.

A vonat az MTI információja szerint Nagykanizsát elhagyva nagy sebességgel robogott át kora este Zalaszentivánon, hogy Bajánsenye-Hodosnál lépje át a magyar-szlovén határt.