Kilenc hónap fogházat kapott a gázoló főrendőr

2010.11.23. 16:42

Kilenc hónapos fogházbüntetéssel sújtotta a pécsi bíróság halálos gázolás miatt Berta Attila korábbi budapesti és Tolna megyei rendőrkapitányt. Az ítélet nem jogerős.

Nem jogerősen kilenc hónap fogházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság Berta Attilát, a korábbi Tolna megyei és budapesti rendőrfőkapitányt kedden. Bertát halálos gázolás miatt ítélték el. Palotai Gabriella bíró közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a nyugalmazott rendőrtábornokot, akit négy évre eltiltott a közúti járművezetéstől, és több mint félmillió forint perköltség megfizetésére kötelezett.

Berta Attila 2008. december 18-án este a szekszárdi Szent István téren, gyalogátkelőhelyen gázolt el egy 60 éves asszonyt. A nő a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. A bíró indoklása szerint Berta nem fokozott óvatossággal közelítette meg a gyalogátkelőhelyet, s ezzel megsértette a KRESZ előírásait.

A bíró a büntetés kiszabásánál hangsúlyozta, az ilyen cselekmények elkövetői egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők. Berta Attila esetében azonban enyhítő körülményként vette figyelembe büntetlen előéletét, a baleset óta eltelt hosszú időt, illetve azt, hogy jogosítványának megszerzésétől, 1971-től egészen a szekszárdi esetig "problémamentesen vezetett".

Azt viszont súlyosító körülményként értékelték, hogy Berta Attila alapvető KRESZ-szabályt szegett, továbbá azt is, hogy a járművezetők általában helytelen magatartást tanúsítanak a zebrák előtt. Az ítélethirdetés után az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, ezért az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.

Berta Attila 1991-től volt Tolna megyei rendőrfőkapitány, majd 1997. január 6. és 1998. augusztus 1. között Budapest főkapitánya.