150 házat körbezárt a belvíz Újfehértón

Vágólapra másolva!
A belvíz az 1999-es rekordot megközelítő nagyságú területet öntött el. Az áradások miatt 450 kilométeren van készültség a folyók mentén, a Tisza 8 méter fölött tetőzik Szolnoknál. Eddig 47 embert kellett kitelepíteni az áradások és a belvíz miatt, tizenöt megyében folyamatos a védekezés, a két, korábban elzárt település viszont kiszabadult a víz fogságából, Újfehértón 150 házat zárt körül a belvíz.
Vágólapra másolva!

Jelenleg 315 ezer hektárt borít belvíz, ami megközelíti az 1999-ben mért 360 ezer hektáros rekodrot - mondta az [origo]-nak Töttős Györgyi katasztrófavédelmi szóvivő. Az elöntött területből 172 ezer hektár termőföld.

Tizenöt megyében folyamatos a védekezés, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legsúlyosabb a helyzet, itt a legmagasabb a folyók vízállása. A belvíz miatt hétfő reggelig 47 embert kellett kitelepíteni, ugyanakkor nincs teljesen elzárt település vagy városrész. A korábban elzárt Tornabarakony és Tornaszentandrás újra megközelíthető közúton.

Szabolcsban Újfehértón 150 házat ölelt körbe a víz, négy utcát lezártak. A Kisrétkörnél lévő csatorna fala beszakadt, az egyik áteresz pedig annyira visszaduzzaszt, hogy a víz már közvetlenül a lakások előtt van - mondta Nagy Sándor, a település polgármestere. A kertekben az állatok is veszélyben vannak, azt tanácsolták a gazdáknak, hogy vagy rokonokhoz vigyék át jószágaikat, vagy vágják le őket. Eddig 4 ezer homokzsákot használtak fel a védekezéshez, de így is sok pincét és melléképületet öntött el a víz.

Több mint 450 kilométernyi folyószakaszon van árvízvédelmi készültség Észak-Magyarországon, ebből elsőfokú a riasztás mintegy 137 kilométeren, másodfokú 183 kilométernyi részen és harmadfokú 130 kilométeres hosszon - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője hétfőn. A védekezési munkákban az elmúlt napon csaknem 400 ember vett részt és 60 gépjárművel dolgoztak az árvízvédelmi készültségben lévő folyószakaszok mentén. A Tisza Szolnoknál 8 métert meghaladó vízállással tetőzik.

Javul a helyzet

Töttős szerint a helyzet várhatóan javulni fog, mivel hétvégén nem esett számottevő csapadék. A szóvivő szerint nagyon fontos a megelőzés, pozitív példa, hogy Győr-Moson-Sopron megyében több településen rögtön a belvíz levonulása után tisztítani kezdték az árkokat, így van útja a víznek, amerre elvonulhat.

Nem okoz fennakadást a havazás és a télies időjárás a közlekedésben. Az északkeleti országrészben havazik, de nyugaton és a középső országrészben már megszűnt a csapadék. Az utak azonban többfelé síkosak, Kecskeméten a jeges úton megcsúszott egy sofőr és egy kamionnak ütközött, az autó 44 éves vezetője a helyszínen meghalt. A kocsi az ütközéstől az árokba csúszott, a kamion keresztbe fordult az úton, ezért a mentés idejére lezárták az utat Kiskőrös és Páhi között. Az Útinform tájékoztatása szerint a Dunántúlon néhány helyen jegesedésre kell számítani Kisbérnél, Veszprémnél, Körmendnél és Paks térségében.

Az időjárás-előrejelzés szerint ma többfelé várható havazás, a szél megerősödik, a Dunántúlon viharos, 70 km/h-s széllökések is várhatók.