Törvényben határoznák meg sztrájk idején az elégséges szolgáltatásokat

sztrájk, munkabeszüntetés, MÁV
Vágólapra másolva!
A parlamenti többség vagy a munkaügyi bíróság döntheti el a jövőben a BKV-sztrájkok sorsát, ha az országgyűlés elfogadja a sztrájkról szóló törvény fideszes módosítását. A párt két képviselőjének javaslata szerint elégséges szolgáltatás nélkül jogtalanok lesznek a lakosságot érintő sztrájkok. Az elégséges szolgáltatást törvényben határoznák meg, vagy a bíróságra bíznák, amely maximum 15 nap alatt döntene róla.
Vágólapra másolva!

Törvényben állapíthatná meg a sztrájkok során megkövetelt elégséges szolgáltatást a Fidesz - tartalmazza az a törvénymódosító javaslat, amelyet két kormánypárti politikus nyújtott be pénteken a parlamentnek. A Kontur Pál és Kara Ákos által készített sürgősségi javaslat kimondaná, hogy "a lakosságot alapvetően érintő" sztrájkok jogszerűtlenek, ha gátolják az elégséges szolgáltatás teljesítését.

A Liga Szakszervezetek december elején jelezte, hogy tudomása szerint a kormány a sztrájkjog súlyos korlátozására készül, ami nagyon megnehezítené a közszolgáltatást nyújtó vállalatok (például a BKV vagy a MÁV) dolgozóinak sztrájkját. A szakszervezetek akkor egy még be nem nyújtott, de állítólag a minisztériumok közt keringő módosító indítványra hivatkoztak, amely a most benyújtottnál több szigorítást tartalmazott volna (erről itt olvashat).

A pénteken benyújtott módosító többek között azt mondja ki, hogy a lakosságot alapvetően érintő sztrájk csak akkor tartható jogszerűen, ha meg van határozva az elégséges szolgáltatások köre. Ez egyrészt megoldható törvénnyel, amennyiben a parlament jogszabályt alkot az adott közszolgáltatás minimális szolgáltatásairól. Ha törvény nincs, a szakszervezeteknek és a munkáltatónak kell megegyezniük.

A javaslatban az eddigi rendszerhez képest újdonság, hogy ha a sztrájkolók és a munkaadó nem tudnak megegyezni, akkor munkaügyi bírósághoz kell fordulni. A bíróság 5 napon belül dönt arról, hogy mi az elégséges szolgáltatás, a döntés után 5 napig lehet fellebbezni, és a másodfokon eljáró bíróság újabb 5 napon belül köteles jogerős ítéletet hozni.

A sztrájk csak a minimális szolgáltatás meghatározása után, vagyis legrosszabb esetben 15 nap késéssel tartható meg jogszerűen - áll a javaslatban. A javaslat indoklásában a képviselők azt írják, hogy a törvény a jogbiztonságot erősíti, mert kiszámíthatóvá teszi a sztrájk során is teljesítendő kötelezettségeket. Korábban nem volt jogkövetkezménye, ha a szakszervezetek megállapodás nélkül sztrájkba kezdtek.

Egy, a Népszabadság birtokába került korábbi verzió szerint a módosítás ellehetetlenítette volna a főállású, tehát a munkáltató által fizetett szakszervezeti tisztségviselőket is, és megakadályozta volna, hogy a szakszervezeti tagdíjakat a tagok fizetéséből automatikusan vonják le. A pénteken benyújtott javaslatban azonban ezek az ötletek nem szerepelnek.