Médiahatóság: Ice-T nem Kossuth Lajos

Vágólapra másolva!
A médiahatóság eljárása a Tilos Rádió és Ice-T ügyében nem a szankciókról, hanem a törvények betartásáról szól - írja szombat esti közleményében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.  A dokumentum szerint nem szabad összekeverni az amerikai rappert Kossuth Lajossal, "a sajtószabadság igazi hősével".
Vágólapra másolva!

Felesleges bármiféle hatósági önkényt keresni az ellenőrzés mögött, nem történt más, mint a törvény megfelelő alkalmazása - írja szombati közleményében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A médiahatóság azért indított vizsgálatot a Tilos Rádiónál, mert a rádió szeptemberben az amerikai rapper Ice-T egyik számát olyan idősávban játszotta le, amikor azt 16 év alattiak is hallhatták. A hatóság szerint az obszcén dal károsan befolyásolhatta a fiatalok erkölcsi fejlődését, közleményük szerint saját hazájában Ice-T dalát csak este 10 óra után adhatják le a rádiók.

"A kiskorúak médiával szembeni védelme Európa-szerte kiemelt téma. Az ellenőrzés során alkalmazott törvényhelyek Magyarország EU-csatlakozása érdekében kerültek be 2002-ben a jogszabályba" - fogalmaz a közlemény.

Az NMHH szerint, ha valaki elolvassa a dal szövegét, nehezen gondolhatja úgy, hogy az nem utal "közvetett módon erőszakra, illetve szexualitásra". Márpedig ez a törvény szövege, amelyet a hatóságnak alkalmaznia kell - írják. A médiahatóság szerint nincsen szó cenzúráról, ízlésrendőrségről, és a jövőben sem csak negédes táncdalslágereket lehet majd leadni a rádióban.

"A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság figyelemreméltónak tartja, hogy Ice-T amerikai rapper lassacskán a magyar sajtószabadság hősévé kezdi kinőni magát" - fogalmaz a közlemény. A hatóság szerint "talán az internet bátor, gyakran névtelen szabadságharcosai is belátják, hogy azért Ice-T még messze van Kossuth Lajostól, a sajtószabadság igazi hősétől".

Az [origo] több munkatársa is műsorvezető a Tilos Rádiónál.