"Megbocsáthatatlan hibával" vádolja a West-Balkánt Terézváros

West Balkán, Nyugati tér, Skála Metró
Vágólapra másolva!
Legfeljebb 300 ember tartózkodhatott volna szombat éjjel a West-Balkánban, és este 10-kor már be kellett volna zárni a szórakozóhelyet - mondta vasárnap délután a terézvárosi polgármestere. A szórakozóhelyen éjszaka három fiatal lány halt meg, miután pánik tört ki a hatalmas tömegben. A polgármester szerint az üzemeltető "megbocsáthatatlan hibát követett el", és közölte: a jelenlegi jogszabályokkal nem lehet elejét venni a hasonló eseteknek.
Vágólapra másolva!

Legfeljebb 300 embert engedhettek volna be a West-Balkán nevű szórakozóhelyre, ahol szombat éjjel halálra taposott három fiatal lányt a több ezer fős tömeg - közölte vasárnap Terézváros fideszes polgármestere. Hassay Zsófia az éjszakai tragédia után vasárnap válságtanácskozásra hívta össze a kerületi önkormányzatot és a rendőrséget: itt megállapították, hogy a szórakozóhely több mulasztást is elkövetett. A West-Balkánban este 10 után már senki sem lehetett volna, mert a helynek nincs engedélye arra, hogy tovább nyitva tartson - közölte a polgármester kora délutáni sajtótájékoztatóján.

A szórakozóhelyen szombaton éjjel 11 után tört ki pánik, amikor a szemtanúk szerint már annyira zsúfolt volt a hely, hogy levegőt is alig lehetett kapni (a szemtanúk beszámolóiról itt olvashat, a helyszínen készült videoriportunkat pedig itt találja). Az egyik lépcsőn az összezsúfolt tömeg dominóként dőlt le, majd eddig tisztázatlan körülmények között három lány életét vesztette. Először olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy a fiatalokat megkéselték, de a rendőrség ezt cáfolta. A hatóságok szerint a lányokat vélhetően eltaposta a tömeg: az [origo]-nak a mentőszolgálat azt mondta, hogy külsérelmi nyomok voltak a holttesteken, de a halál okát még nem lehet biztosra megmondani. Bár a lányokat fél órán át próbálták újraéleszteni, a mentők nem jártak sikerrel (erről itt olvashat).

"Játék a törvényekkel"

Hassay Zsófia polgármester szerint a West-Balkánt üzemeltető cég tavasz óta többször kezdeményezte a szórakozóhely regisztrációját, majd többször vissza is vonta azt. A polgármester szerint ez egyfajta "játék volt a törvényekkel", amelynek köszönhetően a szórakozóhely többször tarthatott rendezvényeket, miközben a szakhatóságok sosem tudták teljesen lefolytatni a szükséges vizsgálatokat. A West-Balkánnak nem volt például szakhatósági engedélye a tűzoltóságtól, amely felmérte volna, hogy mennyire veszélyes a klub, elegendő vészkijárat van-e.

Hassay azt mondta, hogy ez a helyzet egy 2009-es kormányrendelet miatt jöhetett létre: "jelenleg a jogszabályok alkalmatlanok az ilyen tragédiák megelőzésére, mivel az önkormányzat gyakorlatilag automatikusan köteles regisztrálni az ilyen szórakozóhelyeket" - jelentette ki. A kormányrendelet szerint ha egy cég minden szükséges papírt bemutat az önkormányzatnál, a hivatal köteles regisztrálni a szórakozóhelyet, amely meg is kezdheti a működését. A szakhatóságok, így az ÁNTSZ vagy a tűzoltóság csak a működés megkezdése után folytathatják le a vizsgálataikat, és írhatják elő, hogy megfelelő-e a hely, vagy hogy hány ember befogadására alkalmas. Ha pedig a regisztrációt rendre visszavonják, ezeket a vizsgálatokat sosem tudják elvégezni.

"Megbocsáthatatlan hiba"

A West-Balkán utoljára november 29-én kapott regisztrációs számot az önkormányzattól, ebben engedélyezték a 300 fős rendezvényeket este 10-ig. December 11-én azonban egy ellenőrzés során megállapították, hogy a feltételeket a szórakozóhely nem tartja be: éjjel 1 órakor még 180 vendéget találtak a klubban. A hatóságok akkor kiürítették a szórakozóhelyet, de a polgármester szerint a jogszabályok nem tették lehetővé, hogy hosszú távra bezárják.

Hassay azt mondta, hogy bár a szombat esti buli meg volt hirdetve a nagy nyilvánosság előtt, sem az önkormányzat, sem a rendőrség nem tudott róla. "A West-Balkán üzemeltetője megbocsáthatatlan hibát követett el" - fogalmazott a polgármester, aki szerint a rendezvényt öt nappal előre be kellett volna jelenteni, de ezt nem tették meg. Így történhetett, hogy szombat este 9-kor a rendőrséget is teljesen váratlanul érte a hatalmas tömegrendezvény híre. Sajtos Csilla kerületi jegyző hozzátette, hogy a jogszabályok alapján akkor sem tudták volna megtiltani a rendezvényt, ha tudnak róla, de felkészülhettek volna rá, hogy este 10-kor ellenőrizzék, véget ért-e. Azt előre tudni lehetett, hogy a rendezvény tovább fog tartani, hiszen a szervezők külön hirdették, hogy 10 után drágább a belépőjegy.

Forrás: MTI/Földi Imre
Hassay Zsófia szerint az üzemeltető hibázott (képgalériákért kattintson ide)

"Remélhetőleg előzetesbe kerül"

A terézvárosi önkormányzat a rendőrségre hivatkozva megerősítette, hogy a halálos pánikba torkolló rendezvényt nem a West-Balkán üzemeltetője, hanem egy külső cég rendezte és biztosította (a lehetséges cégről itt olvashat). Szerinte a hatóságok mind az üzemeltető, mind a rendező cég felelősségét vizsgálják, és a West-Balkán Kft. vezetőjét már ki is hallgatta a rendőrség. "Remélhetőleg hamarosan előzetesbe is kerül" - mondta a polgármester.

Hassay azt ígérte, hogy a kerület a jövőben szigorúbban fogja ellenőrizni a területén működő szórakozóhelyeket, erre a költségvetésében több mint 100 millió forintot különített el. Hozzátette azt is, hogy az önkormányzat "felterjesztéssel kíván élni", és kezdeményezi az országgyűlésnél a szórakozóhelyek engedélyezésére vonatkozó jogszabályok megváltoztatását. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a szórakozóhelyek a jövőben csak a szakhatósági engedélyek birtokában kezdhessék meg működésüket.

itt olvashat