Több kisebb rengés követte a szombati földrengést

földrengés, szeizmográf, geológia
Vágólapra másolva!
Magyarországi viszonyatban nagynak számító földrengés volt szombat este az országban. A rengést rengeteg helyen észlelték az országban, néhány ház megsérült, Budapesten panelházakat, hidakat, aluljárókat ellenőriznek. Senki sem sérült meg. A rengés után utórengések is várhatók, egy szeizmológus szerint vasárnap reggelig több kisebb utórengés is volt.
Vágólapra másolva!

Érezhető földrengést jelentettek az [origo] olvasói és munkatársai az ország különböző pontjairól szombat este. Megremegett a föld egyebek mellett Budapest több kerületében, Tatabányán, Veszprémben, Esztergom térségében és Székesfehérváron is. A rengés miatt beremegtek a falak, megmozdultak a bútorok - jelentették kollégáink.

A potsdami geofizikai intézet adatai szerint a rengés a Richter-skála szerint 4,8-es erősségű volt, ami magyarországi viszonylatban erősnek számít. A rengés epicentruma Komárom-Esztergom megyében, Környe és Vértessomló között, Oroszlány közelében volt. Az MTA GGKI Szeizmológiai Obszervatóriuma és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a rengés a Richter-skála szerint 4,7-es erősségű volt, a földfelszíntől 10 kilométer mélységben történt 18.41-kor, és 38 másodpercig tartott - írja az MTI. A földmozgást észlelték Délnyugat-Szlovákiában is: Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban, Érsekújvárban, Léván és néhány más városban.

Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy ekkora rengés 10 évente egyszer fordul elő Magyarországon, utoljára az 1985-ös berhidai rengés volt ehhez mérhető. Akkor a Richter-skála szerint 5-ös volt a rengés mértéke. Tóth László szeizmológus (MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet) az [origo]-nak azt mondta, hogy biztosan lesznek még utórengések is: ezek egyre gyengülnek majd, de az elején még lehetnek a Richter-skála szerint 4-es körüli értékek is. (A földrengés okairól és várható folytatásáról az [origo] Tudomány rovatának cikkében olvashat).

Vasárnap reggelig több kisebb utórengés is volt - mondta a Független Hírügynökségnek Süle Bálint, a Szeizmológiai Intézet munkatársa. Ezek jellemzően csak kisebb rengések, nem érezhetők, csak műszerekkel lehetett észlelni őket.

Repedéseket és vakolatomlást észleltek

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az [origo]-nak vasárnap reggel azt mondta, személyi sérülés nem történt a földrengés miatt, és nagyobb épületkárokról sem tudnak a katasztrófavédők. Budapesten négy épületből jeleztek repedéseket a földrengés után, de a statikusok szerint két esetben a károknak nincs köze a földmozgáshoz. A III. kerületben, a Huszti úton észleltek repedéseket két épületben, itt még vizsgálódnak a szakemberek, a XI. kerületi Gazdagréten egy 10 emeletes panelházban vakolatpotyogást jelentettek. A lakókat egyik épületből sem kellett kiköltöztetni - mondta.

A katasztrófavédelem szóvivője szerint Oroszlányban két épület, Vértessomlón egy ház sérült meg, a statikai vizsgálat még tart. Domba Péter, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az [origo] kérdésére korábban azt mondta, hogy este 8-ig "nem kaptak számottevő riasztást" a földrengéssel összefüggésben, csupán két hívás érkezett falrepedések miatt. Egyik olvasónk szintén azt írta, hogy a háza fala megrepedt a rengés miatt.

Sok kárt okozott a rengés Oroszlányban

Vasárnap az oroszlányi polgármester a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy csak nappali fénynél derült ki, milyen sok kárt okozott a földrengés a városban. Több magas panelházon hajszálrepedések láthatók, de azt, hogy ezek a sérülések mennyire súlyosak, később derül ki. Emellett régi épületek kéményei rongálódtak meg, amelyek balesetveszélyesek. Az otthonát viszont senkinek sem kellett elhagynia. A polgármester elmondta azt is, hogy Vértessomló és Várgesztes polgármestere is károkról számol be. Utóbbi településen például a templom boltívében keletkezett kár, lehullott a vakolat.

Petróczi Tímea éjjel 11 után azt mondta, hogy továbbra sem kellett senkit kiköltöztetni a házából a földrengés által okozott károk miatt, és sérültekről sem tudnak. Oroszlányban az éjszaka folyamán önkéntes tűzoltók egy statikussal járják a várost, itt 13 címről érkezett bejelentés, folyamatban van a sérült épületek felmérése. Székesfehérváron 2 panelház és egy családi ház sérült meg, ezeknek is tart még a statikai felmérése, de a lakókat innen sem kellett kiköltöztetni. Vértessomlón viszont 4, Tatabányán pedig egy ember költözött ki az otthonából éjszakára, mert bár a statikus nem tartotta indokoltnak a kilakoltatást, "valószínűleg megijedtek" - mondta Petróczi.

Kisebb belső repedést jeleztek egy 10 emeletes székesfehérvári panelház egyik lakásából a szombat esti földmozgás után. A lakás statikai vizsgálata megkezdődött - közölte az MTI-vel a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Az elsődleges hírek szerint a Széchenyi utcai panelépület lakásában maga a fal nem repedt meg, csupán a belső falfestésen észleltek a lakók repedést.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, hogy elővigyázatosságból megkezdték a veszélyes üzemek ellenőrzését. A vizsgálatok szerint a technológiában nem esett kár, intézkedésre sehol nem volt szükség. Oroszlányban összeült a helyi védelmi bizottság, ahol áttekintik a károkat.

Robbanásnak hitték az epicentrumban

"Betegen fekszem itthon, az ágy megmozdult alattam, azt hittem, a szomszéd bérház robbant fel" - mondta az [origo]-nak a rengés epicentrumánál található Környe polgármestere. Beke László azt mondta, influenzásan fekszik otthon, és ezért érte ágyban a földrengés. A polgármester szerint egy hullámban pár másodpercig érezhető robajt hallottak, elmozdultak a bútorok, és leestek a könyvek a polcról. Károkról eddig nem tudnak, a környékbeli házakon repedéseket sem találtak.

"Félelmetes volt, azt hittük a gázkazánunk robbant fel" - mondta az [origo]-nak a rengés epicentrumában élő Vértessomló iskolaigazgatója is. Hartdégenné Rieder Éva azt mondta, megmozdultak a bútorok, sokan megrémültek, az utcában többen is kirohantak a házból, ugattak a kutyák, ijesztő volt, de károkat nem észleltek a házukon.

Forrás: maps.google.com
A rengés epicentruma a Komárom-Esztergom megyei Környe közelében volt

Budapesten az [origo] egyik munkatársa szerint a Batthyány térnél az ablakok is beleremegtek a rengésbe. Egy másik beszámoló szerint a XI. kerületben egy panelház nyolcadik emeletén a hálószoba ágyát is arrébb tolta a rengés, a gyerekhinta pedig kilengett. A Baross téren egyik szerkesztőnk azt jelentette, hogy "olyan volt, mintha az asztalokat megrángatták volna", és a virágcserepek is beremegtek a földrengés miatt. További olvasói beszámolókat itt talál.