Elismerte Schmitt hivatala az újabb helyesírási bakikat

Vágólapra másolva!
Közleményben ismerte el a Köztársasági Elnöki Hivatal, hogy Schmitt Pál újévi beszédébe súlyos helyesírási hibák kerültek. A hivatal vezetője korábban, az MTV műsorában nem kívánt a felelősség kérdésével foglalkozni. A hibák nagy részét javították, de így is maradtak hibás fordulatok. Ez már a második alkalom, hogy a magyar nyelv ápolását egyik fő feladatának tekintő Schmitt hivatalából helyesírási hibákkal teli szöveg kerül ki.
Vágólapra másolva!

"Természetesen az újévi beszéd írása az elnök úrnak a sajátja, ő szokta a beszédeit írni. Hogy az internetre ki rakott fel egy szöveget, ezzel most inkább nem foglalkoznék" - hárította el az MTV hétfő reggeli műsorában Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője a neki feltett kérdést arról, hogy ki a felelős az államfő beszédében fellelhető számos helyesírási és nyelvhelyességi hibáért.

Január 1-jén délelőtt több bloggernek is feltűnt, hogy a KEH honlapján megjelent államfői beszédben súlyos helyesírási hibák vannak, a Himnusz első két sorában például összesen három hibát lehet felfedezni (a hibás szöveg egy kinyomtatott, korrektúrázott változata itt elérhető). "Isten, áld meg a magyart! / Jó kedvel, bőséggel" - áll a lementett változatban, pedig a mai helyesírás szerint így írjuk: "Isten, áldd meg a magyart / Jó kedvvel, bőséggel" (az 1823-as kéziratban pedig így áll: "Isten áld meg a' Magyart / Jó kedvvel, bőséggel").

Az [origo] hétfőn délelőtt telefonon és e-mailben is kereste a KEH-et az újévi beszéd ügyében. A hétfőn délután megkapott válaszban egy, a KEH honlapján közleményre hívták fel a figyelmünket, amelyben azt írták: "sajnálatosnak tartjuk, hogy a köztársaság elnökének újévi köszöntőjében előfordultak félregépelések, helyesírási hibák. A tévedést elismerjük, és mindent elkövetünk, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő." Kiss Norbert korábban, az MTV reggeli műsorában azt mondta: "Örülök, hogy végre elkezdtek foglalkozni itthon a magyar nyelvvel, pontosan ez volt a célunk".

A hibák nagy részét valóban javították: a Google által tárolt, január 1-jén éjszaka rögzített változatban sincsenek már ott. A javítások ellenére is maradtak azonban nyelvhelyességi hibák. A KEH honlapján, hétfőn dél körül elérhető változatban például azt írják: "vessünk számot az elvégzett és a még ránk váró feladatokról", pedig ez helyesen úgy hangzana: "vessünk számot az elvégzett és a még ránk váró feladatokkal". Továbbra is egybe írják azt, hogy "újesztendő", pedig ezt két szóban kellene írni.

Schmitt számára azért lehetnek különösen kínosak az ilyen hibák, mert megválasztása előtt azt mondta, hogy egyik legfontosabb feladatának a magyar nyelv védelmét, művelését tekinti majd. Ősszel ennek ellenére Schmitt olyan javaslatot juttatott el az új alkotmányt előkészítő bizottsághoz, amely több fogalmi félreértést és számos helyesírási hibát is tartalmazott. Kiss Norbert akkor azt mondta: Schmitt nem látta a javaslatot, amelyet a hivatal készített.