Húsz házat is lebonthatnak a löszfalcsúszás miatt Kulcson

Vágólapra másolva!
Tovább mozog a partfal a Fejér megyei Kulcson, a községben ötvenhárom ház került veszélybe, közülük mintegy húsz épületet valószínűleg le kell majd bontani, eddig harmincöt embernek kellett elhagynia az otthonát.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön újabb húsz, péntek reggel további 15 centiméterrel mozdult el a löszfal a Fejér megyei Kulcson - közölte a település polgármestere. A partfalmozgás következtében egy ház már összedőlt, kettő omlásközeli állapotban van, húsz-huszonkét épületet pedig nagy valószínűséggel le kell majd bontani a polgármester tájékoztatása szerint.

A Deák Ferenc és a Hullám utca között lezárt mintegy 400 méteres területről a tűzoltók, a katasztrófavédelmi szakemberek és polgárőrök segítségével még mindig mentik ingóságaikat a veszélybe került házak tulajdonosai.

Forrás: MTI

A rendőrök és a polgárőrök járőröznek a település lezárt részén

Mivel a partfalmozgás következtében összetöredezett utak gépkocsival járhatatlanok és balesetveszélyesek is, kézben, gyalogszerrel hordják ki az épületekből a bútorokat és egyéb ingóságokat. A területen életvitelszerűen lakó családok többsége rokonoknál talált átmeneti menedéket, néhány család elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott.

A rendőrök és a polgárőrök éjjel-nappal járőröznek a lezárt területen, őrzik az elhagyott épületekben még ott levő értékeket, ügyelnek arra, hogy az ingatlantulajdonosok se kockáztassák az életüket - mondta a polgármester.

Az önkormányzat pályázattal fordult a vis maior alaphoz. A település korábban eredménytelenül próbált pályázat útján pénzt szerezni a partfal megerősítésére.