Megkönnyítené a lakóházak bekamerázását az adatvédelmi biztos

Vágólapra másolva!
A társasházi törvény módosítását javasolja a kamerás védelem kiépítésének könnyítése érdekében Jóri András - írja a Népszabadság. Az adatvédelmi biztos csak a közös tulajdonú helyiségekben, és kizárólag emberi élet, illetve vagyonvédelem érdekében engedné a kamerák telepítését.
Vágólapra másolva!

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint méltányolható a társasházak kamerás védelem iránti igénye, ezért Jóri András a társasházakról és a lakásszövetkezetekről szóló törvény módosítását javasolja a kamerás védelem kiépítésének könnyítésére - írja csütörtöki számában a Népszabadság. Az ombudsman csak a közös tulajdonú helyiségekben, és kizárólag emberi élet, illetve vagyonvédelem érdekében engedné a bekamerázást.

Elképzelései szerint a kamerák felszereléséhez a tulajdonostársak legalább háromnegyedének hozzá kellene járulnia, és azok akkor működtethetők, ha a jogsértő cselekmények megelőzése, valamint bizonyítása más módszerrel nem érhető el. A kamerák nem irányulhatnának a tulajdonostársak külön tulajdonában álló lakások, helyiségek bejáratára - tartalmazza az állásfoglalás.

A rendőrségnek tetszik

A hatályos szabályozás szerint minden tulajdonos hozzájárulására szükség van a társasházak közös használatú területein történő képfelvétel rögzítéséhez. Az adatvédelmi biztoshoz ugyanakkor számos panasz érkezik, amelyek arra mutatnak rá, hogy a tömeges jogsértés jellemző e területen, a társasházak többsége ugyanis akkor is kiépíti a kamerarendszert, ha nem minden lakó, csupán a többség támogatja a döntést. Jóri András viszont úgy látja: a kamerás védelem iránti igény viszont a lakók nagy többségének támogatása mellett méltányolható.

A rendőrség mindenképpen üdvözölné a társasházak kamerákkal történő felszerelésének megkönnyítését - tudta meg a lap rendőrségi forrásból. A magáncélú megfigyelést jelenleg sem a rendőrség munkatársai végzik, és a társasházi rendszerek sem köthetők össze az utcai térfigyelő kamerákkal. Utóbbiak használatának tapasztalatai azonban arra utalnak, hogy a pásztázó gépszemek önmagukban is jelentős visszatartó hatással bírnak. Az előző évek rendőrségi statisztikái egyértelműen igazolják a térfigyelők közbiztonság-javító hatását - írja a lap.