Vágólapra másolva!
Az ország ezerhatszáz településén megnyíltak a szavazófülkék, és megkezdődött a kisebbségi önkormányzati választás. Tizenhárom magyarországi kisebbség elektorai 745 képviselőt választanak meg a megyei és az országos önkormányzatokba. Eredmény várhatóan január 12-én lesz.
Vágólapra másolva!

Reggel hat órakor megnyíltak a szavazófülkék az ország csaknem ezerhatszáz településén, ahol az országos kisebbségi önkormányzatokat megválasztják. Tizenhárom magyarországi kisebbség elektorai 745 képviselőt választanak a megyei és az országos önkormányzatokba.

Csak azok szavaznak, illetve csak azok választhatók, akik működő települési kisebbségi önkormányzat tagjai, vagyis akiket a 2010. októberi önkormányzati választáson kisebbségi önkormányzati tagnak választottak a településeken. Őket elektoroknak hívják, és lakóhelyüktől függetlenül csak ott voksolhatnak, ahol képviselők, vagyis a mozgóurnás, illetve igazolással történő szavazás most nem lehetséges. Az elektor mind a területi, mind az országos kisebbségi önkormányzati választáson egy listára adhatja le a voksát. A területi kisebbségi választásban 8300 elektor vehet részt, és a 13 kisebbség összesen 102 listát indított. Az országos kisebbségi választásban 9200 elektor vehet részt, a 13 kisebbség összesen 27 listát indított.

A területi listán kiosztható mandátumok száma kisebbségenként hét, az országosan kiosztható mandátumok száma pedig kisebbségenként eltér, attól függően, hány érintett kisebbségi települési önkormányzat van országosan. A legnagyobb kisebbségi önkormányzat a cigány lesz 53 taggal, a legkisebb a szlovén 15 taggal. A többi kisebbségnél 21 és 37 között változik majd a létszám.

Az országos végeredményt az Országos Választási Bizottság állapítja meg, várhatóan január 12-én. A részvételi adatokról a valasztas.hu internetes oldalon lehet majd tájékozódni.

Polgármestert választanak öt településen

Öt településen időközi választást tartanak vasárnap. A Zala megyei Bödeházán, a Tolna megyei Grábócon és a Vas megyei Orfaluban szavazategyenlőség miatt kell választást tartani, a Hajdú-Bihar megyei Folyáson és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán pedig azért, mert lemondott a polgármester. Orfaluban egy jelölt indul, a korábbi, független polgármester. Bödeházán két, Grábócon három független jelölt verseng a posztért. Folyás község élén 18 évig állt Mályi Lászlóné, aki egészségi állapota miatt mondott le tisztségéről. A választásokon három független jelölt indul. Tornanádaskán Szucskó Péter a polgármesteri eskütétel után azonnal lemondott posztjáról. Nem indokolta lemondását, a megyei napilap szerint ebben szerepet játszhatott, hogy a község költségvetésének fele segélyekre megy el. Szavazni reggel hat órától este hétig lehet.