A rendőrség szerint csak rémhír volt a diszkótragédia előtti késelés

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint az eddigi tanúvallomások arra utalnak, hogy valaki késelésről szóló rémhírt kezdett el terjeszteni a West-Balkán nevű szórakozóhelyen, ahol három lány halt meg szombat éjszaka. Valószínűleg ez a hír indította el a tömeget, és a tülekedésben fulladt meg a három áldozat. A késelésről szóló történet azóta is makacsul tartja magát, hiába igyekeztek ezt cáfolni a rendőrök és a mentők is.
Vágólapra másolva!

Bár a rendőrség ezt hivatalosan cáfolta, három nappal a szombat éjszakai, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia után is makacsul tartja magát az a pletyka, hogy az áldozatokat nem a tömeg nyomta agyon, hanem megkéselték őket. Különböző internetes fórumokon többen írnak kommenteket azt állítva: ismerőseik, barátaik látták az állítólagos késelőket, vagy pedig ők maguk vették észre szúrt sebet az egyik áldozat hasán.

A rendőrség már vasárnap hajnalban bejelentette, hogy kizárható a késelés, a soronkívül elvégzett orvosszakértői vizsgálat pedig azt állapította meg, hogy a három lány halálát fulladás okozta. A mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál vasárnap reggel szintén azt közölte, hogy az áldozatokon voltak ugyan külsérelmi nyomok, de nem volt rajtuk szúrt seb. Az [origo] munkatársa nem látott vérfoltot a Nyugati térnek azon a részén, ahol az áldozatokat a mentők megpróbálták újraéleszteni. A rendőrség hétfőn talált ugyan egy kést a Nyugati téren, de Horváth Katalin, a BRFK szóvivője szerint az 5-6 centiméteres pengéjű bicska nem áll összefüggésben a szombat éjszaka történtekkel.

Horváth Katalin az [origo] érdeklődésére azt mondta: a tanúkihallgatások alapján biztosnak látszik, hogy a West-Balkánban az a rémhír kezdett terjedni, hogy valakit megkéseltek. Azt ugyanakkor a szóvivő nem tudta megmondani, pontosan honnan és mikor kezdett el terjedni a késelés híre. A Népszabadság kedden azt írta: a harmadik és a második emelet közötti lépcsőn vagy a harmadik emelet lépcsőházhoz közeli részén indult el a rémhír.

A késelés hírének hatására Horváth szerint valójában nem tömegpánik tört ki (Bilkei Pál kriminálpszichológus inkább tömegpszichózisnak nevezte a történteket), viszont a fiatalok egy jelentős része egyszerre elindult lefelé, hiszen igyekeztek minél távolabb kerülni az állítólagos bűncselekménytől. Közben azonban a lépcsőházban sokan még fölfele igyekeztek, hogy bejussanak a bulira. Valószínű, hogy az összetorlódott tömeg szorította a korláthoz a három áldozatot.

Újra előkerültek a sérültek

A rendőrség nem közölt részleteket az orvos szakértői véleményekből, csak azt, hogy a halált fulladás okozta, illetve az egyik áldozat drogot fogyasztott. A szombat éjszakai első információk szerint a tragédiának a három halálos áldozat mellett több sebesültje is volt. A mentők ennek megfelelően nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és az [origo] tudósítója is azt látta, hogy egy eszméletlen embert a hordágyon raknak be egy mentőautóba. Később, vasárnap hajnalban a rendőrség mégis azt közölte, hogy nem tudnak sebesültekről. A mentők az eszméletlen embert a rendőrség szerint a detoxikálóba szállították.

Hétfőn azonban a rendőrség honlapján megjelent egy hír, amely szerint várják azok jelentkezését, "akik a rendezvény során (...) jelen voltak és ott bármilyen sérülést szenvedtek". Ezt Horváth Katalin kedden az [origo] érdeklődésére úgy magyarázta, hogy szemtanúkat keresnek, akik újabb részletekkel szolgálhatnak a történtekről.

A rendőrök vasárnap este öt embert vettek őrizetbe, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Köztük van a rendezvény két szervezője, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője. Az [origo] érdeklődésére Horváth Katalin azt mondta: a West-Balkán biztonsági őrei nincsenek a gyanúsítottak közt, őket egyelőre csak tanúként hallgatták meg.