Béke van az egészségügyben az államtitkár szerint

Vágólapra másolva!
Szócska Miklós szerint az egészségügyi szaktárca élén töltött kilenc hónapjának legnagyobb eredménye, hogy a rendszerben lévő "iszonyú nagy feszültségek" ellenére mostanáig sikerült fenntartani a békét az ágazatban.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek adott interjújában azt mondta, munkamódszere az együttműködés, ezt nagyon komolyan is veszi, hiszen együttműködés nélkül nem lehet sikert elérni. Tárgyalások útján tudtak rendezni néhány "tüntetésekig konfliktusos helyzetet is", mint például az otthonszülés - mondta. Szócska Miklós szerint ez annak kösztönhető, hogy előre egyeztetnek minden kérdésben. E módszerrel "rehabilitálták" az egészségpolitikát - fűzte hozzá -, mert bebizonyították, lehet párbeszédet folytatni, és ezzel maguknak is "megspóroltak" több, az intézkedések fenntarthatóságát veszélyeztető konfliktust. Az viszont két külön dolog, hogy milyen gyorsan javul a helyzet, illetve milyen sebességgel dolgoznak - mutatott rá Szócska Miklós.

Az államigazgatás ezen ciklikusságán, a közigazgatási egyeztetéseken csak néhány esetben sikerül gyorsítaniuk, de - elmondása szerint - az általuk beterjesztett lényeges anyagok eddig többségében fenntartások nélkül átmentek. Ugyanakkor az, hogy például mennyi idő alatt oldódik meg a bérezés, az ország gazdasági teljesítőképességének függvénye. "A teljesen jogosan felhalmozódott feszültségeket nehéz kezelni. Ez nem egy rövid távú megoldás lesz, és egész biztos, hogy ennek része kell legyen a tartalékok visszaforgatása" - mondta az államtitkár.

Szócska Miklós szólt arról: Amikor elvállalta az államtitkári pozíciót, pontosan tudta, küzdenie kell azért, hogy az egészségügy a legfontosabb feladatok között szerepeljen. Az egészségügyi politika fokmérője és a munkáját is minősíti, hogy mennyire sikerül ezt elérnie - mondta. Hozzátette, a ciklus egészében gondolkodik, mivel ő is látja, ahhoz, hogy több pénz legyen, először a gazdaságnak kell beindulnia. Ahhoz, hogy ne boruljanak fel a biztosítási alrendszerek, több gyerekre van szükség - sorolta. Úgy fogalmazott: "Demográfia és gazdaság, ezt a két prioritást most el kell fogadnom."