Népszabadság: Bokros tagadja, hogy írásos ígéretet tett volna a visszalépésre

Vágólapra másolva!
Nem adja vissza EP-mandátumát Bokros Lajos, függetlenül attól, hogy az MDF szerint korábban ezt megígérte. A képviselő szerint ő olyan dokumentumot írt alá, amelyben azt vállalta, hogy a későbbiekben aláír egy újabb nyilatkozatot, amelyben aláveti magát a visszalépésre vonatkozó esetleges felkérésnek, de ez utóbbi nyilatkozat sosem született meg. Az MDF szerint Bokros vagy nem tudja, hogy mit írt alá, vagy nem mond igazat.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajos tagadja, hogy bármilyen nyilatkozatot aláírt volna, amelyben vállalja, hogy az MDF esetleges kérésére lemond az európai parlamenti mandátumáról - írja a Népszabadság. Bokros szerint a Viniczai Tibor MDF-alelnök által vasárnap bemutatott papír aláírásával nem azt vállalta, hogy visszalép az EP-tagságtól az MDF kérésére, hanem azt, hogy a későbbiekben aláír egy újabb nyilatkozatot, amelyben aláveti magát a visszalépésre vonatkozó esetleges felkérésnek.

Bokros szerint azonban ez a dokumentum sosem született meg, mert az MDF vezetői és az általuk megkérdezett jogászok megállapították, hogy egy ilyen nyilatkozat ellentétes lenne a képviselők szabad mandátumát rögzítő törvénnyel, valamint az Alkotmánnyal - írja a Népszabadság. Az MDF közleményben reagált Bokros szavaira, amelyben kifejtették, hogy Bokros vagy nem tudja, hogy mit írt alá, vagy nem mond igazat, amikor tagadja, hogy szignálta azt a dokumentumot, amelyben vállalja a visszalépést, ha a párt erre kéri.

A Népszabadság megkérdezett az ügyben választási szakértőket, akik azt mondták, hogy a választójogi törvények szerint az európai parlamenti képviselőknek szabad mandátumuk van, tehát a megválasztásuk után nem kötelesek "szót fogadni" pártjuknak, felszólításra sem kötelesek visszaadni mandátumukat.

Februárban közepén az MDF-et vezető Makay Zsolt azt mondta, hogy a párt tagságának nyolcvan százaléka szerint Bokros "méltatlan" az európai parlamenti munkára, ezért arra kérték, hogy március 1-jével adja vissza mandátumát. Bokros erre nemet mondott, ekkor mutatta be Viniczai Tibor azt a papírt, amelyben Bokros állítólag vállalta, hogy visszalép, ha a párt erre kéri.