Ezek a nyár legjobban várt mozifilmjei

Deadpool & Rozsomák
Vágólapra másolva!
A Magyar Filmadatbázis felmérte a látogatói aktivitást, hogy kiderüljön, melyik 10 filmet várják a legjobban a magyar nézők. Nem meglepő, hogy egy képregényfilm vezeti a TOP 10-es listát, illetve érdekesség, hogy a tíz leginkább várt filmből nyolc folytatás vagy franchise és csupán egyetlen streamingfilm került fel a listára. A listán az akció műfaj dominál, és annak különböző ötvözetei a sci-fivel, a vígjátékkal vagy a szuperhős zsánerrel.
Vágólapra másolva!

A mozis nyár hagyományosan májusban kezdődik és szeptemberig tart, ezért a Magyar Filmadatbázis (mafab) már májusban felmérte a látogatói aktivitást, hogy kiderüljön, melyik 10 filmet várják a legjobban a magyar nézők.  A sorrendet a mafab annak alapján állította össze, hogy több ezer adatlapmegnyitás során a magyar nézők mely filmcímekre kerestek rá a legtöbben.

A kutatásban a 10 film együtt adja ki a 100 százalékot, ennek alapján a lista 10. helyezettje a május elején a mozikba érkezett A kaszkadőr, ami a listán az egyetlen nem franchise vagy videojáték adaptáció (helyette egy amerikai tévésorozat feldolgozása).

A kaszkadőr
Fotó: UIP-Duna Film

A 9. helyen az augusztus 15-i premier a Ridley Scott producerkedésével és Fede Alvarez rendezésével készült Alien: Romulus szerepel a listán.  A 8. helyen az augusztus 8.-án a magyar mozikba érkező videojáték-adaptáció, az Eli Roth rendezte Borderlands került, míg a 7. helyezett a lista egyetlen streamingpremierje, a július 3-ától a Netflixen látható Beverly Hills-i zsaru IV. című akcióvígjáték, amelyben Axel Foley szerepében Eddie Murphy visszatér karrierje egyik legikonikusabb alakításához.

A 6. helyen egy animáció, a július 2-tól látható Gru 4 áll, és az 5. helyre is egy rajzfilmfolytatás, a június 13-án debütáló Agymanók 2. került. Június 6-án érkezik a mozikba a 4. helyen végzett Bad Boys: Mindent vagy többet, azaz a Will Smith és Martin Lawrence párosára építő Bad Boys-franchise negyedik része.

Agymanók 2
Fotó: Fórum Hungary

A magyar nézők keresései alapján az idei nyáron a 3. legjobban várt film a Furiosa: Történet a Mad Maxből, ami május 23-án érkezik a mozikba, és izgalmas előzményfilmet ígér a Mad Max: A harag útja című nagy sikerű filmhez, illetve várhatóan eddig kevésbé hangsúlyos női szempontokkal egészíti ki George Miller világvége után játszódó, erősen férfiközpontú Mad Max-sagáját. 

A 2. helyen egy már a mozikban látható film, a május 9. óta játszott a Majmok bolygója: A birodalom áll, az első helyen pedig az a film szerepel, amitől sokan azt várják, hogy visszaállítja a Marvel becsületét: a magyar nézők közül is a július 25-én a mozikba kerülő Deadpool és Rozsomákot várják a legtöbben. A Shawn Levy rendezésében, Ryan Reynoldsszal a főszerepben készült Deadpool-folytatás különlegessége, hogy összefonódik a Marvel-moziuniverzummal. A filmhez rendkívül szókimondó, vulgáris előzetes is készült, megtekintése csak erős idegzetűeknek ajánlott: