Nézőpont: Romlott Orbán megítélése a Fidesz-szavazók körében

Vágólapra másolva!
A Nézőpont Intézet felmérése szerint egy most vasárnapi választáson a Fidesz a szavazatok 57, az MSZP 20, a Jobbik 13, míg az LMP 9 százalékát szerezné meg. A kormány reformtervét tízből három magyar tudja megnevezni, többségük szerint a csomag előnyös Magyarország számára. A megkérdezettek jelentős része támogatja a bankadó megtartását, és kétharmaduk akkor sem válna meg megszokott gyógyszerétől, ha választhatna egy ugyanolyan hatóanyagú olcsóbbat.
Vágólapra másolva!

Tíz magyarból hárman önállóan is meg tudják nevezni a kormány reformtervét, a Széll Kálmán-tervet, amely többségük szerint előnyös lesz Magyarország számára - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. A strukturális átalakítás terveit főként a legfiatalabbak és a legidősebbek, a diplomások, illetve a megyei jogú városban élők támogatják a felmérés szerint.

A Széll Kálmán-tervből a kutatásban kiemelt elemekkel az emberek többsége egyetértett. Így a megkérdezettek 81 százaléka szerint a kormánynak szabályoznia kell a rezsiköltségek emelkedését. Ezt egyébként leginkább a hatvan éven felüliek, valamint a Jobbikkal szimpatizálók gondolják így.

A bankadó megtartásával a megkérdezettek mindössze 13 százaléka nem ért egyet. A magyarok több mint fele gondolja úgy, hogy az emberek sok esetben akkor is igénybe vesznek orvosi ellátást, ha arra nem lenne szükségük. A válaszadók 68 százaléka szerint a magyarok indokolatlanul sok gyógyszert fogyasztanak, ugyanakkor a megkérdezettek közel kétharmada a megszokott gyógyszere, vagy egy ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb közül az előbbit választaná.

A korkedvezményes nyugdíjazás jelenlegi rendszerét a válaszadók 42 százaléka tartja támogathatónak, míg 54 százaléka az egységes korhatár bevezetését helyesli.

Rögzültek a pártszimpátiák

A Széll Kálmán-tervet bemutató Matolcsy György és Navracsics Tibor tartani, illetve javítani tudta alkalmassági indexét, miközben az élen álló miniszterelnök megítélése valamelyest romlott az előző hónaphoz viszonyítva. A tíz legismertebb politikust tartalmazó listán nőtt Pintér Sándor, Semjén Zsolt és Kövér László alkalmassági indexe, de javulás tapasztalható Schiffer András és Vona Gábor esetében is. A politikusi rangsor két sereghajtója, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc ebben a hónapban sem tudták csökkenteni lemaradásukat.

A parlamenti pártok támogatottsága a felmérés szerint közel fél éve nem változik érdemben, október óta egyedül a Lehet Más a Politika tudta valamelyest növelni népszerűségét. A kormánypártokkal az összes megkérdezett 48 százaléka, az MSZP-vel 12 százaléka, a Jobbikkal és az LMP-vel pedig 7 és 6 százaléka szimpatizál. Egy hónappal korábban ez az arány sorrendben 46, 12, 7, illetve 4 százalék volt.

Most vasárnap a Fidesz 57 százaléknyi potenciális szavazóra számíthatna, míg a szocialisták 20 százalékra, a Jobbik 13, a Lehet Más a Politika pedig 9 százalékra.

Miközben a politikai erők támogatottsága az önkormányzati választások előtti szinten látszik stabilizálódni, a miniszterelnök megítélése romlott a Fidesz szimpatizánsainak körében. A kormány megalakulása utáni 84 százalékról októberre 92 százalékra nőtt saját táborában a miniszterelnöki munka pozitív megítélése, a legfrissebb kutatásban viszont a kormánypártok szimpatizánsainak "mindössze" 78 százaléka vallotta magát elégedettnek - derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából, amelyet március 7. és 10. között készített.