Hír TV: Semmilyen visszaélésről nem tud a volt pécsi püspök

Vágólapra másolva!
Mayer Mihály, a Pécsi Egyházmegye volt vezetője nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. A főpásztor a Hír TV Célpont című pénteki műsorában azt mondta: médiaháború folyik ellene.
Vágólapra másolva!

"Én semmit nem akarok sejteni, senkit nem akarok rágalmazni, ezért ehhez nem is szólok hozzá. Tessék bizonyítani!" - felelte Mayer Mihály a Hír Tv célpont című műsorában arra a kérdésre, mi állhat az állítólagos szexuális zaklatási ügy hátterében, illetve arra a riporteri felvetésre, hogy azt mondják, Wolf Gyula volt egyházmegyei vagyonkezelő olyanoknak tett kedvezményeket, akik "közeli kapcsolatban" álltak vele.

Mayer Mihály azzal kapcsolatban, hogy konkrétumok jelentek meg a médiában a szociális otthonok gazdálkodásáról, európai uniós támogatások felhasználásáról és az egyházmegye autóflottájáról, azt mondta: eddig nem hallotta, hogy otthonaik ne működtek volna megfelelően, iskoláikat pedig rendszeresen ellenőrizték, és nem találtak hibát.

"Az, hogy milyen autóink voltak... Azt lehet mondani, hogy német segítséggel vettem egy BMW-t. Hány embernek van még BMW-je? Cserháti püspök úrtól egy Mercedest örököltem, de eddig senki nem kifogásolta, csak most kifogásolják egyesek" - jegyezte meg.

A riporter utalt arra, hogy a gyanú szerint százhúsz autóból álló flottája volt az egyházmegyének, miközben csak nyolcvan pap szolgált az egyházmegye területén. A nyomozóhatóság vizsgálja, hogy a püspök munkatársai - kihasználva az egyházmegye adó-, illetve áfamentességét - külföldről hozott kocsikkal üzleteltek.

Mayer Mihály azt mondta: ezt bizonyítani kellene, ő nem tud erről. "Nem zárom ki, hogy kaphatott az egyházban a papságon kívül más is autót, aki nem papként, de a püspökségen dolgozott. De miért nem várják meg, amíg ez lerendeződik és kiderül, hol volt a hiba, vagy hol volt a bűn? A média az ártatlanság vélelmét nekünk nem adta meg" - jelentette ki.

A Pécsi Egyházmegye volt vezetője azt mondta, soha nem vette észre, hogy Wolf Gyula az egyházmegye pénzét saját célra használta volna fel, eltette vagy elrakta volna. "Ha a gazdálkodásban voltak problémák, a vizsgálatok során majd kiderül" - közölte a püspök.

Mayer Mihály az olyan, uniós forrásokból is finanszírozott nagyberuházásokhoz, mint a püspökszentlászlói arborétum, az iskolakomplexum felújítása, vagy az "Ezeréves múlt" projekthez köthető vizsgálatról - mely szerint a támogatást a gyanú szerint nem arra költötték, amire szánták - azt mondta: egyetlen pályázati elszámolásban sem volt hiba és "mindenütt elszámoltak".

A püspök szerint médiaháború folyik ellene, olyan érzése van, mint az ötvenes években vagy a hitleri időkben: akkor ha valakit félre akartak állítani, sohasem a valós okokkal magyarázták, hanem "kerestek hozzá gazdasági hátterű negatív dolgokat".

A püspököt arról is kérdezték, igaz-e, hogy a Szent Sír Lovagrend tagjaként diplomáciai mentességet élvez, és ezért nem vonták még eljárás alá. Azt válaszolta: valóban tagja a rendnek, de nem tud arról, hogy diplomáciai mentessége lenne. Erről a médiában hallott, és csodálkozott rajta.

Mayer Mihály pécsi megyés püspök január 19-én mondott le tisztségéről, lemondását XVI. Benedek pápa elfogadta. A katolikus egyházfő arra az időre, amíg a tisztség betöltetlen, Veres András szombathelyi megyés püspököt a Pécsi Egyházmegye apostoli kormányzójává nevezte ki.

Egy héttel korábban került át a Somogy Megyei Főügyészséghez a Pécsi Egyházmegyét érintő ügy, amely különösen nagy értékre elkövetett csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt indult tavaly október végén, egy feljelentés alapján, melyet később további feljelentések követtek.