Hétfőtől indulhat újra az étkeztetés a Pest megyei iskolákban

menza, iskolai étkezde, közétkeztetés
Vágólapra másolva!
Bár több iskola fel tudott már készülni, valahol helyi vállalkozók is besegítettek, de még mindig van olyan Pest megyei iskola, amelyikben nincs még hideg étkeztetés sem. A szolgáltatást eddig biztosító HunGast azért nem szállít ételt az intézményeknek, mert a megyei önkormányzat nem fizette ki a januári 154 milliós számlát. A megyeháza szerint hétfőtől helyreállhat az étkeztetés.
Vágólapra másolva!

Pénteken már több iskola jut meleg ételhez Pest megyében, ám továbbra is akadnak olyan intézmények, ahol ezen a napon még nem sikerül megoldani a hideg étkeztetést sem - mondta el a Független Hírügynökségnek Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke.

Az önkormányzattal szerződésben álló HunGast Kft. felfüggesztette a közétkeztetési szolgáltatásokat, mert az önkormányzat több tízmillió forintos tartozást halmozott fel. A felfüggesztés 18 iskolát érintett, de ezek többségében csütörtökön teljesen meg tudták oldani az étkeztetést, négy-öt intézmény maradt, ahol nehézségek adódtak. Kérfalvi Attila, a HunGast Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Pest megyei fenntartású intézményekben végzett tevékenységükért őket megillető pénzből csaknem 460 millió forintot meghiteleztek a megyeházának azzal a feltétellel, hogy a januári munkájukért kiszámlázott 154 millió forintot a jelzett határidőig (március 3-áig) meg kell kapniuk. Mivel az adós nem fizetett, a HunGast - miután az önkormányzatot többszöri tájékoztatta és figyelmeztette - március 3-án, csütörtökön felfüggesztette az étkeztetési szolgáltatást 18 megyei közoktatási intézményben.

Ambrus András a Független Hírügynökséget pénteken arról tájékoztatta, hogy a csütörtöki helyzethez képest annyi mindenképpen változott, hogy az érintett intézmények vezetői fel tudtak készülni erre a helyzetre. A fennmaradó négy-öt intézmény között van, ahová pénteken már jut meleg étel, mindezt helyi vállalkozók és más szolgáltatók segítségével. De még mindig marad olyan intézmény, ahol még hideg ételt sem kapnak a gyerekek, ők kénytelenek ennivalót hozni maguknak - mondta.

A szóvivő elmondta: a megyei önkormányzat legfőbb célja az étkeztetési rend mielőbbi helyreállítása, vagyis az, hogy hétfőtől minden érintett intézményben ismét legyen főzés. Az, hogy a jelenlegi szolgáltató biztosítja-e majd a meleg ételt vagy valaki más, a céggel folytatott tárgyalások kimenetelének függvénye - tette hozzá.