A Tescóba ment a csepeli gyilkosság után az ártatlanságát hangoztató vádlott

D Gábor és társa K Tamás büntetőpere, tárgyalás, csepeli kettős gyilkosság, Fővárosi Bíróság, első tárgyalási nap
Vágólapra másolva!
Ártatlannak mondta magát a 2009-ben egy csepeli iskolában elkövetett gyilkosság másodrendű vádlottja, Deme Gábor az ügy keddi tárgyalásán. A férfi szerint a vádirat tele van ellentmondásokkal, de a vallomásában is voltak bizonytalanságok. Azt állította, a gyilkosság estéjén megismerte a halálfélelmet, ennek ellenére elment ásványvizet venni a Tescóba.
Vágólapra másolva!

Bilincsbe verve vezették be a tárgyalóterembe a csepeli kettős gyilkosság első-, és másodrendű vádlottját kedden a Fővárosi Bíróságon. A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában az intézmény igazgatóját és helyettesét 2009. január 7-én ölték meg. A tárgyalás elején az ügyész lejátszotta azt a hangfelvételt, amelyen a tettes megfenyegette az iskola igazgatóját Takács Józsefet és az igazgatóhelyettest, Papp Lászlót. Az ügyész szerint a hangfelvétel azt bizonyítja, hogy K. Tamás ölte meg az igazgatót, közvetlenül bal halánténkon lőtte Takács Józsefet, aki perceken belül meghalt. Papp László a hangfelvételen könyörögve kérte, hogy ne lője le.

Az ügy elsőrendű vádlottja, az 54 éves K. Tamás, aki korábban az iskola gondnokaként dolgozott. A férfi - ahogy a nyomozás során korábban sem - kedden sem tett részletes vallomást, csupán előzetes letartóztatásának meghosszabbításakor beszélt a bírónak arról, hogy egy csuklyás férfi követte el a gyilkosságokat.

A keddi tárgyaláson az elsőrendű vádlott annyit mondott, hogy őt terrorizálják, és így nem tud vallomást tenni. Hozzátette, többször is kérte, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vegye át a nyomozást, mert mint mondta, "olyan emberek is érintettek lehetnek, akiknek az ügyében a rendőrök nem nyomozhatnak, képviselők, miniszterek".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A gyilkosság vádlottai a bíróságon. További képekért kattintson a fotóra!

A vádirat ismertetése után a bűnsegédlettel megvádolt másodrendű vádlott, Deme Gábor ügyvédje szólalt fel. Az ügyvéd elmondta, hogy szerinte teljesen megalapozatlan a vád, ügyfele Deme Gábor "rosszkor volt rossz helyen", és nemcsak hogy nincs köze a gyilkossághoz, hanem hajszál híján ő lett a harmadik áldozat.

Deme Gábor a keddi tárgyaláson tagadta bűnösségét. Azt mondta, hogy január 7-én azért ment a csepeli iskolához, mert Takács József igazgató hívta. Az iskola parkolójában találkozott K. Tamás elsőrendű vádlottal, kijött eléjük Papp László is, és együtt bementek az iskola egyik irodájába, de állítása szerint rövidesen távozott is. Deme szerint a folyosón először egy, majd később több lövést is hallott, az első lövés után hallotta, ahogyan Papp László igazgató-helyettes "könyörög, hogy Tamás ne lőjj".

A másodrendű vádlott állítása szerint sokkos állapotba került, és várta, hogy őt is lelövik. Deme Gábor azt mondta, nem tudja ki lőtt, mert nem látta, de mint mondta, "egy biztos, én nem lőttem". "Most már tudom mi a halálfélelem, nem olyan, mint a filmeken, nem pergett le előttem az életem, csak vártam, hogy mikor lőnek le" - mondta Deme Gábor.

A másodrendű vádlott állítása szerint menekülni kezdett, de az iskola zárva volt, ezért visszament az iroda irányába és a folyosón találkozott K. Tamással, aki szerinte kényszerítette őt, hogy vigye el azt a számítógépet, amelyen a biztonsági kamera felvételei voltak. Deme Gábor azt is elmondta, hogy később egy kukába dobta a felvételeket. Az azonban nem derült ki a vallomásából, hogy miért dobta ki a felvételeket, amelyek bizonyíthatnák azt az állítását, miszerint nem volt ott az irodában, amikor a lövések eldördültek.

Deme Gábor azt mondta, hogy ezután elment a Tescóba ásványvizet vásárolni. (Korábbi vallomása szerint tejet vett, ezt most módosította ásványvízre). A bíró ekkor megjegyezte, hogy az ügy szempontjából az már nem fontos, hogy "bubis vagy nem bubis vizet" vásárolt-e Deme Gábor.

A tárgyalás csütörtökön folytatódik. A bíró kilenc tárgyalási napot tűzött ki májusra az ügyben, ítélet azonban csak ősszel várható.

Az ügyben tavaly decemberben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint K. Tamást, az iskola gondnokát előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolja, társát D. Gábort, a volt gazdasági igazgatót bűnsegédként állítják bíróság elé. Mindkét vádlott előzetes letartóztatásban van. Az egyik meggyilkolt tanár egy diktafonra rögzítette a feltételezett gyilkossal való beszélgetését, ez a felvétel a legjelentősebb bizonyíték az ügyben.