Nem érkezett meg Navracsicshoz a "roma vizsla" jelentése

Farkas Flórián, a roma támogatásokért felelős miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő
Vágólapra másolva!
Két hónappal mandátumának lejárta után sem adta le végleges jelentését Farkas Flórián romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos a közigazgatási minisztérium szerint. Farkas élete legfontosabb feladatának nevezte megbizatását, a minisztérium államtitkára szerint azonban eddig csak egy vázlatot kaptak, és "szomorú megállapításokat" láttak. Munkatársai szerint a "roma vizsla" nem lazsált, még Orbán Viktor miniszterelnök is szövetséget ajánlott neki.
Vágólapra másolva!

"Ez a terület olyan fontos és érzékeny terület, amely az eddigi kormányoknál is szimbolikusan vagy papíron jelen volt, de még nagy elmaradások vannak. Hangzatos programok indultak, de nem hogy javult volna, hanem sok területen romlott a helyzet" - jelentette ki Nagy Anna kormányszóvivő 2010 júniusában, amikor Farkas Flóriánt a romáknak juttatott támogatásokat felügyelő miniszteri biztosnak nevezték ki.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét, aki egyben fideszes parlamenti képviselő is, 2010. július 1-jei hatállyal nevezték ki miniszteri biztosnak. Az eredetileg hat hónapra szóló megbízás alatt többek között az lett volna a feladata, hogy felülvizsgálja a roma integrációs programokra 2002 és 2010 között elköltött pénzeket, részt vegyen a romákat érintő programok kidolgozásában, javaslatot dolgozzon ki a 2011-2014-es programokhoz, a kormány elé terjesszen önkormányzati, civil és gazdasági szereplők romákat érintő javaslatait és együttműködjön a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságával. Kinevezésekor Farkas azt is mondta, hogy az év végére komplex, a cigányság beilleszkedését segítő programot szeretnének letenni a kormány asztalára.

Élete legfontosabb feladata

A jelentéssel nem készült el december végére, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter viszont január 1-jétől újabb két hónapra kinevezte miniszteri biztosnak. A megbízatást kinevezésekor az MTI szerint élete legfontosabb feladatának nevező Farkas Flórián azonban februárra nem készített jelentést a minisztérium számára, és Navracsics Tibor ezúttal nem hosszabbította meg megbízatását.

A KIM sajtóosztálya az [origo]-val kedden azt közölte, hogy Farkas Flórián a roma integrációs programokra szánt pénzekről szóló jelentését továbbra sem kapta meg Navracsics Tibor. A felzárkózásért felelős államtitkárságot vezető Balog Zoltán munkatársán keresztül azt üzente az [origo]-nak, hogy Farkas Flórián az államtitkárságtól függetlenül dolgozott, de "természetesen konzultáltak vele miniszteri biztosi jelentéséről". Munkatársa szerint Balog már látott egy nem végeleges jelentésváltozatot is, és a támogatásokat felülvizsgáló dokumentumok között "szomorú megállapításokat látott". Balog úgy tudja, hogy a jelentés már készen van, de az államtitkárság sajtóosztálya szerint "hivatalosan még nem kapták meg".

A "roma vizsla"

Az [origo] többször is kereste kedden telefonon Farkas Flóriánt, de telefonját többször kinyomta, kollégáján keresztül pedig nem tudtuk elérni. Az ORÖ sajtóosztályán annyit mondtak az [origo]-nak, hogy a jelentés "miniszteri értekezlet elé fog kerülni, azt követően lesz sajtónyilvános", de egyéb kérdésekre nem kívántak válaszolni.

Berényi László fideszes parlamenti képviselő, aki az ORÖ-nél és a Lungo Dromnál is alelnöke Farkas Flóriánnak, az [origo]-nak azt mondta, hogy Farkas Flórián miniszteri megbízatása utolsó hónapjában, február végén letette Balog Zoltán asztalára a jelentést. Berényi arra a kérdésre, hogy ezt honnan tudja, azt válaszolta: "mint országgyűlési képviselő". Berényi azt is mondta, hogy az elmúlt hónapban Farkas egy, 2014-ig a romák számára létrehozandó 100 ezer munkahelyről szóló ajánlást is eljuttatott Baloghoz.

A felzárkózásért felelős államtitkárságon az [origo]-nak azt mondták, Orbán Viktor és Farkas Flórián a jövő héten írhatják alá a százezres munkaprogramról szóló, a javaslat alapján létrejött végrehajtási keretegyezményt. Erről Orbán egy április eleji konferencián azt mondta, a következő héten megtörténik. Berényi szerint Farkas javaslatát "társadalmasították", azaz számos fórumon, többek között az Országos Roma Önkormányzatnál kerültek bele felvetések.

Ifj. Bogdán János, az MCF Roma Összefogás Párt elnökhelyettese, aki az ORÖ-ben is képviselő azt mondta az [origo]-nak, pártjában csak "roma vizslának" nevezik Farkast, mert az általa vizsgált időszakban az ÁSZ-jelentés szerint százmilliárdok tűnhettek el a cigányság felzárkóztatására szánt pénzből. Bogdán azt is mondta, hogy pártja semmit sem tud az elkészült javaslatról, őket nem vonták be a javaslat elkészítésébe.

Júniusra készülhet el a romastratégia

A 2011 első félévében az Európai Unió soros elnöki tisztét is betöltő Orbán-kormány egyik fontos célkitűzése az uniós romastratégia kidolgozása volt, erről Orbán Viktor miniszterelnök már tavaly szeptemberben is beszélt. Eddig több uniós szervezet is előállt a saját tervezetével, március 9-én az Európai Parlament fogadta el egyértelmű többséggel Járóka Lívia EP-képviselő jelentését, az Európai Bizottság pedig áprilisban hozta nyilvánosságra a Viviane Reding és Andor László kezei alatt formálódó Nemzeti Roma Stratégiák Európai Keretrendszerének nevezett ajánlását. Mindkét dokumentum az európai roma kisebbség felzárkóztatását tűzi ki célként. Mindkét dokumentum kiemelten kezeli a roma gyerekek oktatásának támogatását és gazdasági alapon indokolják a romák integrációjának szükségességét.

A magyar elnökség azt vállalta, hogy a tagállamokkal egyezteti az elképzeléseket és kidolgoz egy, az egész EU-ra érvényes kerettervet. A tagállamoknak ezt követve kell kidolgozniuk saját romastratégiájukat. A stratégiáról szóló első egyeztetést április 12-én tartották az EU tagállamainak igazságügy miniszterei. Balog Zoltán áprilisban azt mondta, a közös stratégiát májusban fogadhatja el az illetékes miniszterek tanácsa, és végül júniusban kerülhetne a kidolgozott romastratégia az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői elé.