Vágólapra másolva!
Az [origo] információi szerint kedden ül le egyeztetni azoknak a felsőoktatási intézmény vezetőivel  az oktatási államtitkár, amelyeket az [origo] birtokába jutott koncepció szerint az oktatási államtitkárság más intézményekbe olvasztana be. Hoffmann Rózsa pénteki sajtótájékoztatóján tagadta, hogy döntöttek volna a Corvinus egyetem bezárásáról.
Vágólapra másolva!

"A Corvinus egyetem megszüntetése elképzelhetetlen, és a szétdarabolásáról sem született még kormánydöntés" - mondta péntek Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy sajtótájékoztatón. Az államtitkár ezzel az [origo] korábbi értesülésére reagált, miszerint egy koncepció arról árulkodik, hogy a kormány nagyjából felére csökkentené az állami egyetemek és főiskolák számát és több más intézmény mellett megszüntetné a budapesti Corvinus egyetemet is. (A koncepcióról szóló részletes cikkünket elolvashatja itt)

Arra a felvetésre, hogy a Corvinus rektora nem volt meghívva arra a múlt heti találkozóra, amelyen a koncepció szerint megmaradó egyetemek vezetőit fogadta az államtitkár, Hoffmann Rózsa azt mondta: "lehet úgy is egyeztetni, hogy meghívnak egy 30 fős kört, de akkor ez elég formális megbeszélés lesz. És lehet úgy is, hogy kisebb csoportokban tárgyalnak" - mondta, hozzátéve: az intézmény rektorát - az [origo] értesülése szerint a többi, a koncepció szerint megszünetetndő intézmény vezetőjével együtt - keddre hívta konzultációra.

A találkozó tényét az [origo]-nak Mészáros Tamás a Corvinus rektora is megerősítette, az államtitkár cáfolatait azonban úgy minősítette, hogy az "játék a szavakkal", mert Hoffmnann Rózsa szerinte csak azt ismételgeti, hogy az intézményt nem zárják be, illetve hogy nincs döntés, de azt egyszer sem tagadta, hogy van ilyen elképzelés.

A rektor szerint múlt pénteken, egy nappal a "megmaradó" egyetemek vezetőinek tartott megbeszélés után, külföldön értesült arról, hogy felmerült a Corvinus megszüntetése. Erről - mint mondta - korábban is hallott már pletykákat, de nem vették komolyan, illetve nem akarták elhinni azokat. Arra a felvetésre, hogy politikai okok is szerepet játszhattak-e a kormány terveiben (Gyurcsány Ferenc 2009-es távozása után Mészáros neve az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként is felvetődött), a rektor azt mondta: ebbe nem mer belegondolni sem. "Lehetnek szakmai érvek a megszüntetésre, és lehetnek gazdaságiak, bár egyikről sem gondolom, hogy megállnának, de a politikaiak ellen nincs, nem lehetne mit tenni" - mondta.

Az egyetemek összevonásáról, illetve a Corvinus lehetséges szétdarabolásáról Hoffmann Rózsa az [origo]-nak azt mondta, hogy azt "terv helyett helyesebb ötletnek" nevezni, illetve hogy az csak egy lehetséges megoldásként vetődött fel a rektorokkal folytatott megbeszélésen. Arra a kérdésre, hogy mi adta az ötletet, az államtitkár nem válaszolt, azt a felsőoktatási körökben terjedő felvetést azonban tagadta, hogy a Corvinust érintő lépéssel a közgazdászképzést akarná a kormány háttérbe szorítani.

Az [origo] korábbi információira, miszerint a felsőoktatási intézménystruktúra ésszerűsítése jegyében akár csupán ötre, vagy a miniszterelnök elszólása alapján akár háromra is szűkülhetne az állami egyetemek száma, Hoffmann Rózsa azt mondta: sokféle lehetőség van, de a kormány még nem foglalt állást egyik vagy másik mellett sem.

Az intézménystruktúra ésszerűsítését az oktatási államtitkár ugyanakkor mindenképpen elkerülhetetlennek nevezte. "A magyar tudományos és szellemi élet minden jelentős tényezője egyetért azzal, hogy tarthatatlan a magyar felsőoktatásban az a helyzet, hogy 210 telephelyen és 160 karon zajlik képzés. Itt valamiféle összevonásra, racionalizálásra szükség van" - mondta.

Hoffmann Rózsa arról is beszélt, hogy az államilag finanszírozott képzéseket is felül kell vizsgálni, és ezek közül azok kaphatnak prioritást, amelyek az ország szempontjából relevánsak, fontosak. Az [origo] felvetésére, hogy eszerint elképzelhető-e, hogy egyes típusú képzéseken a jövőben csak költségtérítéses formában tanulhatnak a hallgatók az államtitkár azt mondta: nem kizárt a lehetőség, de hogy melyek lennének ezek, az még nem dőlt el.

A tervezett átalakítások ügyében - a koncepcióról szóló cikkünk megjelenése óta először - megszólalt a Magyar Rektori Konferencia (MRK) is. A szervezet pénteki közleménye szerint egyetért azzal, hogy az intézményhálózat strukturális átalakítása szükséges, de a folyamatnak nem rövid távú pénzügyi megfontolásokon, hanem hosszú távú szakmai szempontokon kell alapulnia. A magyar felsőoktatási intézmények száma az MRK szerint nem különbözik a legtöbb európai országban meglévőtől, az intézmények működése nemzetgazdasági szinten azonban valóban kevésbé gazdaságos és hatékony.