Asztal alól videózott női comb teszi gyanússá a magyar diplomata szexbotrányát

Minszk, Fehéroroszország, magyar diplomata szexbotránya
Vágólapra másolva!
Nem egyedi eset a szexbotránya miatt hazarendelt magyar diplomatáé, több külföldi diplomatát lehetetlenített már el az elmúlt években a belorusz titkosszolgálat hasonló módszerrel. A magyar diplomata viszonya a fehérorosz hatóságokkal valószínűleg nem volt felhőtlen, januárban az ő vezetésével bojkottálták az EU-s diplomaták az Európa utolsó diktátorának tartott fehérorosz államfő beiktatását. A szexbotrányt állítólag egy kihasznált nő felháborodott testvére robbantotta ki, a profi módszerek azonban arra utalnak, hogy ennél többről van szó.
Vágólapra másolva!

"Hova tette az eszét? Házas ember és diplomata, jól kellett tudnia, hogy a fehérorosz KGB gyakorlatilag minden diplomatát megfigyel" - írta egy kommentelő arra az orosz hírportálon megjelent cikkre reagálva, amely kirobbantotta a héten egy Fehéroroszországban dolgozó magyar diplomata szexbotrányát.

B. Zoltánt, a minszki magyar nagykövetség tanácsosát hazarendelte a Külügyminisztérium, mert az interneten videók jelentek meg, amelyeken egy nővel különböző intim helyzetekben látható. A Newsland.ru orosz hírportál a videók alapján arról írt, hogy a diplomata különböző fehérorosz nőket csapott be és használt ki szexuálisan. Bár a leplezetlen szexuális aktust is bemutató felvételekből egyértelmű, hogy a férfi házasságtörést követett el, a jelek arra mutatnak, hogy csapdába csalták.

A külügy nem vitatkozik

A Külügyminisztérium az ügyet nem kívánta kommentálni, és az [origo]-nak Kontra Ferenc minszki nagykövet is azt mondta, hogy magánügynek tekintik a történteket. "A belorusz sajtó megkereséseit is elutasítjuk, nincs mit mondanunk erről" - mondta, hozzátéve, hogy az ügy miatt ő megtette javaslatait a külügynek, a minisztérium pedig azonnali hatállyal hazarendelte az érintett diplomatát. "Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy vitatkozni kezdhessünk a vádakkal" - mondta még a nagykövet, de jelezte: az egykori kollégájáról terjesztett információk nem mindenben állják meg a helyüket, hiszen a cikk állításával szemben a követséget szerinte senki nem kereste meg állítólagos megcsalt nő vagy nők nevében kártérítési igénnyel.

A B. Zoltán titkos magánéletét kiteregető videókat eredetileg egy internetes blogra tették fel, amelyet névtelenül ír valaki. A blogger azt állította, hogy a húgát különböző hazugságokkal csábította el a magyar diplomata, aki magát elváltnak, titkos ügynöknek, magas rangú diplomatának vallotta, majd házasságot ígért, teherbe ejtette, rá akarta beszélni, hogy hajtson végre abortuszt, végül pedig faképnél hagyta a lányt. A blog szerint a nő "depresszióba zuhant", ezért a blogot író testvére követni kezdte a magyar férfit, és felvételeket készített más nőkkel való találkáiról, hogy a bizonyítékokkal húga anyagi kártérítést követelhessen.

Gyanús jelek

"Ez az egész egy klasszikus kompromatnak tűnik" - mondta az [origo]-nak Rácz András, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa. A kompromat a posztszovjet térség politikai szaknyelvében használt kifejezés a politikai céllal megszervezett lejáratásra.

A posztszovjet régióval foglalkozó biztonságpolitikai szakértő szerint a botrány részleteiből könnyű ráismerni a titkosszolgálatok tudatos lejárató eszközére, amelynek lényege, hogy csekély valós igazságtartalommal minél jobban befeketítsenek egy megzsarolt célszemélyt. "Az ilyesmi általában beszervezésre, információ kiszedésére szolgál, az elmúlt tíz évben legalább fél tucat külföldi diplomatát csaltak csapdába a belorusz titkosszolgálatok hasonló módszerrel" - mondta. A kompromat egy lehetséges formája, hogy először zsarolásra alkalmas felvételeket készítenek, aztán megfenyegetik az illetőt, hogy ha nem működik együtt, mindent nyilvánosságra hoznak.

Jelen esetben a zsarolás alapja a házasságtörő viszony lehet. Rácz szerint a hátsószándék tetten érhető a felvételek körítésében: a blogger azt állította, hogy B. Zoltán 3-4 nővel folytatott viszonyt egyszerre, illetve hogy rutinos hazugságokkal állította be magát fontos személynek, és így vette le a lábukról a nőket. Erre azonban semmi bizonyíték nincs, mint ahogy arra sem, hogy a férfi azt hazudta volna a partnerének, hogy elvált. A felvételeken látszik is, hogy a magyar diplomata ujján a titkos légyottak során, valamint szex közben is ott csillog a karikagyűrű, házasságát tehát nem titkolta.


Az utcán is követték az ismeretlen nővel kocsikázó diplomatát

A bosszúszomjas testvér története ellen szól az is, hogy a diplomatáról készült felvételek profik. Az egyik videón egy jól beállított rejtett kamera veszi fel, ahogy a diplomata egy egyszobás lakásban szexuális kapcsolatot létesít egy nővel, a másik videón pedig több különböző rejtett kamerás felvételből vágtak össze egy válogatást éttermekben, kávézókban, utcán és rendezvényeken szervezett találkákról.

"Ebben van utcai követés, asztal alá rejtett táskából készített felvétel... ez nem egy elkeseredett testvér műve, mint ahogy az állítólagos blogger állítja. Ezt nem amatőrök csinálták, láthatóan pontosan tudták például, hogy hol lesz a nő a kávézóban, be volt állítva minden" - magyarázta Rácz András. Az egyik felvételen tökéletes szögből, a szomszéd asztal alól filmezve látszik, ahogy B. egy kávézóban partnere combját simogatja az asztal alatt. A képen nem csak a nő combja, de a diplomata arca is látható, a férfi pedig nem veszi észre megfigyelőjét, noha többször is felé fordul.

A videók állítólagos készítője a "bosszútörténetét" a blogon csak angolul és oroszul írta meg, vagyis külföldieknek szánta a botrányt, nem a fehérorosz közönségnek. A történetet a tekintélyesebb orosz lapok nem vették át, és nem található róla semmi az interneten elérhető fehérorosz lapokban sem (bár ezek száma rendkívül korlátozott).

Volt okuk kipécézni

A Magyar Külügyi Intézet szakértője szerint a jelenlegi EU-belorusz viszony alapján nem meglepő, hogy épp most robbantottak ki egy ilyen botrányt a sokak által Európa utolsó diktatúrájának tartott országban. A viszony most kifejezetten rossz, és jelenleg Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét. Ráadásul több beszámoló szerint a minszki magyar nagykövet tavaly decemberben több másik tagállam nagykövetével együtt részt vett a belorusz elnökválasztás utáni ellenzéki tüntetés megfigyelésében. A nagykövetet külföldi tudósítások szerint rendőrök meg is ütötték a tüntetésen, bár a nagykövetség később ezt tagadta. "Most van miért haragudni ránk" - magyarázta Rácz.


Tökéletesen beállított kép az asztal alatt simogatott női combról

A botrányba keveredett B. Zoltán a minszki magyar nagykövetségen EU-elnökségi feladatokkal is meg volt bízva. "Ilyenkor lehet értelme megpróbálni beszervezni vagy kompromittálni egy diplomatát hosszú távon is: lehet, hogy már tavaly készültek rá, hogy így jussanak fontos információkhoz az EU-ból" - tette hozzá. Maguk a felvételek egészen frissek: a képeken szereplő dátumok alapján 2011 februárjában és áprilisában készülhettek.

A botrányba kevert diplomatára személyesen is haragudhattak a fehérorosz hatóságok. Az ellenzék és nemzetközi megfigyelők által is kifogásolt decemberi választás után Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt januárban iktatták be, a ceremóniát azonban az akkor ügyvivői feladatokat ellátó B. Zoltán vezetésével elszabotálták az EU nagykövetei. B. a beiktatás napján a litvániai Vilniusba utazott 11 másik nagykövettel, és ott egy konferencián arról beszélt, hogy az EU országai közös értékeket vallanak, és aggódnak a tragikus események miatt [amelyek Minszkben a választás után történtek] - írja az Eubusiness.com hírportál. Az eseményt az orosz és a nemzetközi sajtó is a beiktatás bojkottjaként értékelte, amit azért vezetett B. Zoltán, mert Kontra Ferenc nagykövet épp kórházban volt (a fehérorosz választás hátteréről itt, az azt követő tüntetésekről itt olvashat részletesen).

Nem lett áruló

Rácz szerint kifejezetten durva és szokatlan, hogy egy diplomata elleni kompromat-próbálkozás úgy érjen véget, mint a mostani minszki eset. Szerinte abban az esetben, ha egy diplomata helyzete tarthatatlanná válik, inkább csendben kiutasítani, illetve hazahívni szokták, a két állam egymás között rendezi le az ügyet.

Az, hogy külön blogot regisztráltak a diplomata nevére, és a médiát is "teleszórták" a férfit szexuális aktus közben bemutató videóval, "azt jelzi, hogy a belorusz hatóságok komolyan neheztelnek Magyarországra" - mondta. Belorusz viszonylatban ugyanakkor nem példa nélkül álló, ami B. Zoltánnal történt: a belorusz hatóságok 2006-ban ugyancsak szexbotránnyal, lakásában készített videofelvétellel lehetetlenítettek el egy lett diplomatát, aki a rezsim ellenzékével tartott fenn szoros kapcsolatot.

A mostani durva lejáratás azonban azt is mutatja, hogy a magyar diplomata végül a kisebbik rossz megoldást választotta, és nem adta be a derekát a zsarolásnak - tette hozzá Rácz. Azzal, hogy hagyta magát az EU-elnökség idején egy nyilvánvalóan veszélyes országban kelepcébe csalni, szakmailag nyilvánvalóan gondatlanul járt el, ugyanakkor végül elkerülte a legnagyobb hibát: felvállalta a szakmai és magánéleti következményeket, és nem lett áruló.

Az [origo] megpróbálta felvenni a kapcsolatot a felvételeket készítő állítólagos testvérrel, a blogján keresztül küldött üzenetre azonban eddig semmilyen választ nem kaptunk. Az [origo] megpróbálta felvenni a kapcsolatot a szexbotrányba keveredett magyar diplomatával is, hogy elmondhassa saját véleményét az ügyről, ő azonban egyelőre nem reagált a megkeresésünkre.