Vágólapra másolva!
Először találkozhattak a cigányok elleni támadássorozat sértettjei feltételezett támadóikkal, miután megkezdődött a megtámadott cigánysorokon élők kihallgatása a romagyilkosságok perén. Az első tanúk érezhetően feszültek voltak, többen is kerülték a vádlottak tekintetét. Egyikük azt mondta, "durranásokra és felvillanó fényekre ébredtünk", a bíró is feszült volt, mert úgy érezte, sokszor nem válaszolnak kérdéseire.
Vágólapra másolva!

A cigányok elleni támadássorozat első roma sértettjeinek a meghallgatásával folytatódott a cigánygyilkosságok büntetőpere szerdán a Pest Megyei Bíróságon. A vádirat szerint a galgagyörki támadást K. Árpád elsőrendű vádlott, K. István másodrendű vádlott és P. Zsolt harmadrendű vádlott követte el 2008 júliusában. A K. testvérek korábban elismerték a bíróságon a támadás elkövetését, amelynek nem voltak sérültjei.

Az első sértett érezhetően feszült volt a kihallgatás elején, többször idegesen reagált Miszori László tanácsvezető bíró kérdéseire. A mögötte ülő vádlottaknak nem kereste a tekintetét. Határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy ismeri-e a vádlottakat, anélkül, hogy végignézett volna rajtuk a kérdés után.

"Dörrenésre ébredtünk" - elevenítette fel a júliusi éjszakát. A kopasz, középkorú, jó fizikumú férfi szerint a feleségével aludt egy szobában, és a lövések után lekuporodtak ágyuk mellé, és hívták a rendőrséget. "A rendőrök először vitatkoztak velünk, hogy biztos lövés volt-e, mert szerintük az ég is döröghetett" - mondta a tanú. Sikerült azonban meggyőzniük a rendőröket, akik nemsokára ki is érkeztek.

Szanaszét lőtt konyha

Az első lövések után tíz percig gubbasztottak az ágyak mellett, nem merték felkapcsolni a villanyt. Ezután kimentek az utcára, ahol már összegyűltek a szomszédok. A tanú azt mondta, a szobájukba is belőttek, a kályhájukat találták el, és összesen három sörétet találtak a lakásukban. A férfi szerint összesen három házat értek lövések, az egyik szomszéd "konyhája szanaszét volt lőve, több száz sörét volt a falon".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A sértett kihallgatása után a felesége következett, aki az összes vádlottat végigmérte, mielőtt nemmel válaszolt volna arra a kérdésre, hogy ismeri-e őket. A nő azt mondta, "durranásokra és felvillanó fényekre" ébredtek, és a férje szólt rá, amikor az első lövés után föl akart állni a telefonjáért. A nő által elmondottak egybeestek a férje kihallgatásán elhangzottakkal. A sértett házaspár az utcájukról azt mondta, nevezhető cigánysornak, és szerintük a megtámadottak többségének volt munkája. A nő azt is mondta, hogy amiatt vesztette el a munkáját, mert a támadás után félt éjszakánként, viszont korán, még sötétben kellett volna elindulnia dolgozni.

Az házaspár meghallgatása után a vádlottak közül egyedül P. Zsolt tett fel kérdéseket a nőnek, arról, hogy mikor történt szerinte a támadás. Kérdései alatt P. Zsolt a nő mellé állt, körülbelül 40 centiméter választotta el őket egymástól, de a nő egyszer sem fordult a vádlott felé, mereven előrenézve válaszolt a kérdésekre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A tárgyalás a szomszédos házban élő család meghallgatásával folytatódott. A támadás idején öten tartózkodtak a házban, egy kisgyermek, szülei és nagyszülei. Az ötven év körüli nagymama kihallgatásával kezdődött a kihallgatás, aki a vádlottak elé lépve nem nézett rájuk, de később figyelmesen megnézte őket, amikor a bíró megkérdezte, ismeri-e őket.

"Az ablak robbant, meg egy nagy villámcsapás is volt, azt hittem először, hogy villám csapott bele" - mesélte a nő, hogy mire ébredt fel éjfél után nem sokkal. Azt mondta, folyamatosan jöttek be az ablakon a lövések. "Olyan volt, mintha bomba robbant volna, minden tiszta üveg volt és töltények is voltak" - mondta. Szerinte rögtön hívta a rendőröket, akiknek azt mondta, hogy "siessenek, mert megölnek minket". A nő szerit körülbelül százezer forintos kár érte őket. Kihallgatásának vége előtt szünetet rendelt el a tanácsvezető. A tárgyalás a nő, illetve családtagjai meghallgatásával folytatódott.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képkért kattintson a fotóra!

A nagymama szerint összesen hat-nyolc sörétnyomot találtak a szobájukban. Azt is mondta, hogy a rendőrök szerinte el tudták volna kapni a lövöldözőket, mert gyorsan kiértek, és szerinte akkor még nem menekülhettek el a támadók. A kihallgatás feszült légkörben zajlott, Miszori többször is idegesen emelte fel a hangját, mert úgy érezte, nem válaszolnak megfelelően a kérdéseire.

Ellentmondásos vallomások

A nő azt is mondta, hogy a nap elején kihallgatott szomszédasszonyával együtt a mai napig jár pszichológushoz az eset miatt. A harmadrendű vádlottnak, P. Zsoltnak ismét voltak kérdései a nőhöz, aki szomszédasszonyához hasonlóan nem nézett a mellé álló, nála több mint egy fejjel magasabb férfira.

A bíró több tanútól is megkérdezte, hogyan változott meg a roma és a nem roma lakosság kapcsolata Galgagyörkön a támadás óta, amelyre valamennyien azt mondták, hogy feszültté vált a viszony az elmúlt években, de ebben a támadás mellett a Magyar Gárda 2008. júniusi felvonulásának is szerepe van szerintük.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képkért kattintson a fotóra!

A megtámadott házban élő nagyapa azt mondta, hogy miután a lövések után kiment a kertbe, épp villámlott, így a fényben látott két futó alakot a kertje végében, körülbelül 80 méterre tőle. Azt mondta, csak a villámlás miatt látta őket, mert koromsötét volt. A férfivel fia is kiment, aki azonban azt mondta, hogy nem láttak senkit, és édesapja sem szólt neki akkor erről. A férfi vallomása feleségétől és szomszédjaitól abban különbözött, hogy szerinte sokkal később, csak a támadás után körülbelül félórával értek ki a rendőrök.

A vádlottak az ügyészség szerint összesen kilenc súlyos bűncselekményt követtek el: megöltek hat, és súlyosan megsebesítettek öt embert. A vád szerint 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra.

A négy férfit 2009. augusztus 21-ére virradó éjszaka fogták el, a Perényi 1 nevű debreceni szórakozóhelyen. Büntetőperük március végén indult, eddig meghallgatták őket, egyikük szeretőjét - aki a per egyik legfontosabb tanúja -, közvetlen hozzátartozóikat, illetve korábbi fegyverrablásuk kiskorú sértettjeit. A per várhatóan jövő tavasszal ér véget. (Itt elolvashatja a romagyilkosságok peréről készült összes cikkünket.)