Sztrájkbizottságot alakított öt közoktatási szakszervezet

Vágólapra másolva!
Nem a munkabeszüntetés, hanem a tárgyalás kikényszerítése a célja az öt közoktatási szakszervezet által alakított sztrájkbizottságnak. Az egyik szervezet vezetője ugyanakkor bejelentette, béremelést követelnek a pedagógusok számára.
Vágólapra másolva!

Sztrájkbizottságot alakított öt közoktatási szakszervezet annak érdekében, hogy tárgyalások kezdődjenek a kormány és az érdekképviseletek között a készülő közoktatási törvényről és a pedagógusok béremeléséről - jelentette be az öt szakszervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

Az öt szervezet közös levélben fordult Orbán Viktorhoz, azt kérve a miniszterelnöktől, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően a jövő hét keddjéig, május 10-ig jelölje ki a kormány képviselőjét, aki "érdemben, megfelelő felhatalmazással" tárgyal majd a levélben megjelölt, a közoktatást érintő hét témakörről.

A hét témakör: a közoktatási intézmények fenntartási, finanszírozási és foglalkoztatási rendszere; a munkáltatói jogkör gyakorlása; a szakképzés jövője; a nem állami, önkormányzati vagy egyházi iskolák finanszírozása; a Széll Kálmán-terv és a közoktatás viszonya; a pedagógusok munkaideje és kötelező óraszáma; a közoktatásban foglalkoztatottak alkalmazási feltételei, bérezése, juttatási, ellenőrzési és minősítési rendszere.

A PDSZ mellett a sztrájkbizottság tagja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a sztrájkbizottságot azért alakították meg, mert a közoktatási törvény előkészítő munkájába "nem vonták be érdemben a szakszervezeteket". Egyúttal kijelentette, cáfolja Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában elhangzott nyilatkozatát, amely szerint folyamatosak az egyeztetések a szaktárca és a szakszervezetek között.

Mendrey László szerint az államosításhoz és a pedagógusi életpályamodell bevezetéséhez szükséges 470 milliárd forint "most nincs a rendszerben", pedig nem tartható tovább, hogy a pedagógusbéreket ne emeljék. "Béremelést követelünk" - jelentette ki.