Másfél év felfüggesztett börtönt kapott a Gyöngyöspatán verekedő Véderő-vezető

Vágólapra másolva!
Hivatalos személy elleni erőszak miatt másfél év felfüggesztett börtönre ítélte a gyöngyösi bíróság Eszes Tamást, a Véderő nevű szervezet vezetőjét, akit pünkösdhétfőn garázdaság gyanújával állítottak elő a rendőrök Gyöngyöspatán. Ítélete után a férfit a HírTV szerint egyből egy következtő kihallgatásra vitték, mivel adócsalással is gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte szerdán a Gyöngyösi Városi Bíróság Eszes Tamást, a Véderő elnevezésű szervezet "országos megbízott parancsnokát" hivatalos személy elleni erőszak miatt. A nem jogerős ítélet végrehajtását a bíróság négy év próbaidőre felfüggesztette. A vádlott és ügyvédje felmentésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. A vád szerint Eszes Tamás ellenállt a rendőri intézkedésnek, amikor június 13-án garázdaság gyanújával elő akarták állítani Gyöngyöspatán. Többször az egyik intézkedő rendőr arca felé ütött, majd harapott és rúgott.

Eszes Tamás szerdán a gyöngyösi bíróságon tagadta, hogy ellenállt volna a rendőröknek, és azt állította, hogy nem mondták neki, hogy elő akarják állítani, csak azt, hogy igazolja magát - írta Heol.hu, a Heves Megyei Hírlap online kiadása. Elmondása szerint a rendőri intézkedés során megsérült, de azt is tagadta, hogy rátámadott volna a rendőrökre. A bíróságon megjelent rendőrök képviselője elmondta, hogy tucatnyi egyenruhás ment Eszesért, és mondták neki, hogy elő akarják állítani.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság pünkösdhétfőn közölte, hogy egy 47 éves, garázdaság bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfit előállítottak egy gyöngyöspatai háznál. A férfi a rendőri felszólításnak nem tett eleget, megpróbált ellenszegülni. Korábban Juhász Oszkár, a Jobbik gyöngyöspatai polgármesterjelöltje azt állította, hogy Eszes Tamás ököllel az arcába ütött, fojtogatni próbálta, és hasba rúgta.

Gyöngyöspatán július 17-én tartanak polgármester-választást, a település korábbi polgármestere, Tábi László április 19-én mondott le. Gyöngyöspatán március elejétől két héten át járőröztek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Véderő elnevezésű szervezet április végére hirdetett katonai alapismereteket oktató tábort a település határába, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta, illetve nyolc embert - köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást - garázdaság gyanújával őrizetbe vette.

A tábor időtartamára - a Vöröskereszt közreműködésével - Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket. A feszültség ez után sem csökkent, április 26-án késő este összeverekedtek a Véderő tagjai a helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.

A HírTV tudósítása szerint, miután Eszes kezéről lekerült a bilincs, a férfit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai vitték Egerbe, hogy adócsalás gyanúja miatt hallgassák ki. A televízió úgy tudja, a férfit azzal gyanúsítják, hogy vagyonvédelmi kft.-i nevében 35 millió forint értékben állított ki valótlan számlát.