Bonyolult játszma részesei a szexbotrányba keveredett magyar diplomaták

Vágólapra másolva!
"Együtt kell élni" Fehéroroszországban a diplomatáknak a lehallgatásokkal, ha valakit botrányba kevernek, az azt mutatja, hogy nem volt elég óvatos - mondta az [origo]-nak egy külügyi forrás, miután kompromittáló felvétel jelent meg az interneten a minszki magyar nagykövet feleségéről. A néhány héten belül a második magyar diplomatát érintő szexbotrányt a Külügyminisztérium egyértelműen Fehéroroszország számlájára írja. Egy külügyi szakértő szerint a nagykövet elleni akció túllőtt a célon, a minisztérium pedig bekeményített, és további lépéseket is tervez.
Vágólapra másolva!

Elvetették a sulykot azok, akik a minszki magyar nagykövetség tanácsosa után a Fehéroroszországba akkreditált magyar nagykövetet is internetes videóval próbálták lejáratni - mondta az [origo]-nak Rácz András, a Magyart Külügyi Intézet szakértője. A nagykövet kompromittálására készített videó miatt látványosan hangnemet váltott a korábban visszafogott Külügyminisztérium, és bekérette a belorusz nagykövetet. A Külügyinisztérium háttérintézményének dolgozó, a poszt-szovjet térséggel foglalkozó biztonságpolitikai szakértő szerint ez azt jelzi, hogy a Fehéroroszország és Magyarország közti konfliktus minőségileg új szakaszba lépett.

"A magyar sajtóban megjelent, hogy csütörtökön volt a Külügyminisztériumban egy megbeszélés, amelyen a titkosszolgálatok munkatársai is jelen voltak. Itt megvitatták, hogy mi legyen a magyar válasz a provokációra" - mondta Rácz az [origo]-nak. " Személyes véleményem szerint az fel sem merülhetett, hogy ezt az ügyet Magyarország szó nélkül hagyja. Egyértelmű, hogy a nagykövet elleni kampányra határozott választ kell adni, mert ilyet egyszerűen nem lehet csinálni" - állította.

Megfélemlítés nélkül

A Külügyminisztérium csütörtök délután kérette be a Budapestre akkreditált fehérorosz nagykövetet. Az erről kiadott közleményben "súlyos és durva provokációnak" minősítették az állítólag Kontra Ferenc minszki magyar nagykövet feleségét bemutató felvételeket. A YouTube videómegosztón megjelent filmen az látható, ahogy egy nő (a feliratok szerint a nagykövet felesége) egy repülőtéren mászkál, a képek alá pedig két telefonbeszélgetést vágtak, amelyeket feliratoztak is. A telefonbeszélgetésekben egy olasz férfi és egy erős akcentussal rendelkező nő beszél találkozókról, szexről. A szövegből úgy tűnik, a nő az olasszal csalja a férjét (a felvételről itt olvashat bővebben). Bár a videót leírása szerint egy féltékeny olasz feleség készíttette egy magánnyomozóval, a Külügyminisztérium szerint a belorusz hatóságok keze van a dologban.

Két héttel korábban a nagykövetség tanácsosáról, B. Zoltánról jelentek meg a férfit szexuális aktus közben ábrázoló felvételek: a Külügyminisztérium akkor még nem keveredett diplomáciai vitába. A férfi szexbotrányát magánügynek nevezték, és a fehérorosz hatóságok emlegetése nélkül, csendben próbálták lezárni az ügyet azzal, hogy a diplomatát hazahívták Budapestre. Az állítólag Kontra Ferenc nagykövet feleségéről készült videókat azonban már "a minszki magyar diplomáciai jelenlét és munkavégzés ellehetetlenítésére irányuló kísérletnek" értékelte, "a leghatározottabban visszautasította és elítélte" a Külügyminisztérium.

A bekéretett fehérorosz nagykövettel közölték, hogy Magyarország szerint politikai oka volt a lejárató kampánynak: "Nehéz nem összefüggést felfedezni a demokratikus alapértékek és az emberi jogok Fehéroroszországban történő érvényesítésére irányuló következetes magyar, illetve EU-elnökségi szerepvállalás, valamint a magyar diplomáciai képviselők ellen kibontakozó durva kampány között" - írta csütörtöki közleményükben a Külügyminisztérium. A fehérorosz nagykövettől eszerint azt követelték, hogy Minszk hagyja "korlátozások és megfélemlítés nélkül" dolgozni a magyar diplomatákat.

Eddig és ne tovább

"A nagykövetek a diplomáciában lényegében érinthetetlennek számítanak, egy nagykövettel ilyet egyszerűen nem lehet megtenni" - magyarázta Rácz András. A külügyi szakértő szerint beosztott diplomaták ellen Fehéroroszországban nem szokatlanok hasonló támadások, korábban cseh, lett és észt diplomatákat is kevertek szexbotrányba Minszkben, de hogy nagykövettel kezdjenek ki, az szerinte példa nélküli. A két héttel ezelőtti szexbotránnyal szemben ráadásul a mostani egy zavaros videón alapul, amely ugyan tele van kompromittáló utalásokkal, a nagykövet személyére azonban semmi terhelőt nem tartalmaz.

Rácz szerint a nagykövet családja elleni lejáratási kísérlet olyan durva lépés volt, amely komolyan vissza is üthet. "A fehérorosz nagykövet behívása a diplomáciai rutinban nagyon erős üzenet: remélhetőleg ebből megértik, hogy eddig és ne tovább" - mondta. Szerinte a magyar válasznak többek között azért van komoly súlya, mert Minszkben nincs külön EU-képviselet, és így a soros magyar elnökség miatt Kontra Ferenc jelenleg az EU első számú képviselője Fehéroroszországban. "Ebben a helyzetben nem lehetett nem kiállni a nagykövet mellett" - mondta.

Forrás: youtube
Részlet a minszki nagykövet lejáratására készített videóból: a képen állítólag a feleség és a szerető látható

Magyarország az EU-nak is jelezheti, hogy milyen támadás érte a nagykövetet, és az EU tagállamai is "érteni fogják", hova vezethet, ha válasz nélkül hagyják mindezt. A Minszkben működő többi uniós nagykövetben felmerülhet - magyarázta Rácz -, hogy ha most a magyar kollégával történik mindez, akkor legközelebb esetleg velük fog. Ez a megfontolás pedig erősítheti Magyarország pozícióit abban, hogy a lejáratási kísérletre határozott választ adjon, hiszen informálisan Budapest biztosan számíthat a Minszkben működő többi uniós nagykövetség támogatására is.

"Fehéroroszország jelenleg nagyon súlyos gazdasági nehézségekkel küzd, szinte a gazdasági összeomlás szélén áll" - magyarázta Rácz. Minszk épp a napokban fordult az IMF-hez pénzügyi mentőcsomagért, az országban hatalmas az infláció, és Oroszország korlátozni kezdte az áramexportot is, mert a fehéroroszok nem képesek fizetni érte - derül ki az orosz híradásokból. A lejáratási kísérletre ezért lehetséges magyar válaszreakció, hogy Magyarország EU-elnökként informálisan megkísérel odahatni, hogy Fehéroroszország ne kapjon IMF-hitelt, amennyiben így viselkedik az EU diplomatáival - vetette fel Rácz. A hitelkérelem elutasítására egyébként a szakértő szerint a magyar-belorusz viszonytól függetlenül is minden esély megvan, figyelembe véve az emberi jogok helyzetét Fehéroroszországban.

Nem érdekük, hogy tovább fajuljon

A gazdasági krízisben lévő országnak jól jöhet az esetleges bűnbakkereséshez, hogy lejárassa az ellene szankciókat alkalmazó EU diplomatáit. Minszknek azonban hosszú távon aligha érdeke, hogy a helyzet tovább fajuljon, ezért Rácz szerint a kemény magyar fellépés után remélhető, hogy nem következik be újabb lejáratási kísérlet. A történet a fehérorosz sajtóban nem is terjed, a hivatalos hírügynökség és a helyi médiumok többsége sem foglalkozik vele. A magyar EU-elnökségből már egy hónap sincs hátra, az elnökségi időszak letelte után pedig a magyar nagykövetség jelentősége csökkenni fog Belaruszban - magyarázta Rácz. Annál is inkább, mert a soros elnökséget a belorusz rezsimmel szemben legaktívabb uniós állam, Lengyelország veszi át. "Lesz nálunk jobb célpont is" - foglalta össze a szakértő.

Pataki Eszter, a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy az ügyben a magyar diplomácia további lépéseket tervez, de részleteket nem árult el. A következő lépésről kedden hoznak döntést - közölte. Pénteken Martonyi János külügyminiszter várhatóan találkozik a fehérorosz külügyminiszterrel a közép-európai külügyminiszterek trieszti találkozóján, de mivel ez nem kétoldalú megbeszélés lesz, Pataki szerint várhatóan nem kerül napirendre a téma.

Az [origo] megkereste Kontra Ferenc minszki nagykövetet is, de ő nem kívánt nyilatkozni az ügyről, csupán annyit mondott, hogy azt a Külügyminisztérium kezeli, amely szerinte "adekvát lépéseket tett". Megkerestük Fehéroroszország budapesti nagykövetségét is, ott azonban szintén elzárkóztak a nyilatkozattól, és azt mondták, hogy "egyelőre nem kívánják kommentálni az ügyet".

Ezzel együtt kell élni

Nem meglepő, hogy a fehérorosz vagy orosz titkosszolgálatoknak ilyen anyagok kerülnek a birtokába - állította az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérő, a fehérorosz viszonyokat jól ismerő külügyi forrás. Szerinte a diplomaták között is köztudott, hogy a nagykövetségi dolgozók és családtagjaik telefonjait lehallgatják: "Minden beszélgetést rögzítenek, elemeznek, az utcán és közterületen is felvételeket készítenek, és ezekből következtetéseket vonnak le" - mondta a forrás.

A KGB-nek speciális eszközök teljes arzenálja áll rendelkezésre, hogy ilyen kompromittáló felvételeket készítsen, és "csak idő kérdése, hogy mit húznak elő a kalapból". "Ez itt bevett dolog, ott így dolgoznak, ezzel ott együtt kell élni" - fogalmazott a név nélkül nyilatkozó forrás. Ha tehát a legújabb felvételeken valóban Kontra Ferenc nagykövet felesége beszél, az azt jelenti, hogy "ő nem volt elég óvatos". Az asszonyt ismerő forrás az [origo]-nak megerősítette, hogy "feltehetően valóban a nagykövet felesége szerepel a felvételeken".