Az LB szerint jogellenesen különítik el a jászladányi iskolásokat

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság szerdai ítélete szerint egyértelmű, hogy a cigány és a hátrányos vagyoni helyzetű diákok társadalmi helyzetük miatt nem járhatnak Jászladányban az alapítványi iskolába. Egy új bírósági eljárásban arról kell majd dönteni, hogy milyen lépésekkel kell megszüntetni a két iskola diákjainak elkülönítését.
Vágólapra másolva!

Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait - állapította meg szerdai jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A felülvizsgálati eljárásban született részítélet felszólítja az iskola üzemeltetőjét, hogy hagyjon fel a jogsértéssel. A bíró az ítélet indoklásában kifejtette: egyértelmű, hogy a cigány és a hátrányos vagyoni helyzetű diákok társadalmi helyzetük miatt nem járhatnak az alapítványi iskolába.

Az ítélet nyomán az ügyet ismét első fokon tárgyalja majd a Szolnok megyei bíróság. Az új eljárásban arról döntenek majd, hogy milyen formában kell megszüntetni a jelenlegi jogellenes állapotot, vagyis milyen lépésekkel kell megszüntetni a két iskola diákjainak elkülönítését.

A jászladányi alapítványi iskolát azért perelték be, mert a helyi roma szülők egy része nehezményezte, hogy gyermeke - mivel az előírt tandíjat nem tudják megfizetni - hátrányos helyzetbe került a többiekkel szemben.

A felülvizsgálatot kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet ügyvédje a Legfelsőbb Bíróság ítélete után elmondta: az új eljárásban kell előadniuk azt a tervet, amelyet pedagógus szakértőkkel készítenek el, és amely azt tartalmazza, hogyan lehet megszüntetni lépésenként a jogellenes állapotot. Farkas Lilla hozzátette: elvárják az alapítványi iskola üzemeltetőjétől, hogy még az új eljárás lezárulta előtt kinyissa a két intézmény közötti lezárt ajtót. A végső döntés várhatóan két éven belül megszületik - mondta az ügyvéd.

Jászladány polgármestere a tárgyalás után közölte, hogy még értelmezik az ítéletet, és csak ezután fejtik ki álláspontjukat. Dankó István azonban hozzátette: végre kell hajtani az Legfelsőbb Bíróság döntését.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet azért perelte be az önkormányzatot, valamint a magániskolát létrehozó Zana Sándor Imre Alapítványt, mert álláspontjuk szerint a kétféle iskola léte miatt elkülönítik és alacsonyabb színvonalú feltételek között oktatják a roma és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket.

A Debreceni Ítélőtábla tavaly ősszel másodfokon eljárva helybenhagyta a Szolnok megyei bíróságnak a jászladányi iskolaügyben hozott ítéletét: az akkori jogerős döntés szerint nincs iskolai szegregáció a településen.