Kötelezővé tenné a kormány a nyelvvizsgát az egyetemi felvételihez

Vágólapra másolva!
A jövőben csak nyelvvizsga birtokában jelentkezhetnének főiskolára vagy egyetemre a diákok a tervek szerint - közölte az [origo] kérdésére az oktatási államtitkárság. A hamarosan elkészülő nyelvoktatási stratégiában az is szerepel majd, hogy az iskolai képzés alatt is megszerezhetnék a nyelvvizsga-bizonyítványt a diákok.
Vágólapra másolva!

Néhány év múlva csak úgy felvételizhetnének egyetemre vagy főiskolásra a középiskolások, ha van nyelvvizsgájuk - közölte az oktatásért felelős államtitkárság az [origo] kérdésére. A változtatásra megfelelő felkészülési időt hagy a törvény, a szándék az, hogy azokra a diákokra vonatkozzon, akik még el sem kezdték a középiskolát, vagyis a változtatás 2015-től vagy 2016-tól lépne életbe.

Az államtitkárság szerint az a cél, hogy "a közoktatás megerősítésével párhuzamosan a nyelvoktatás színvonala is emelkedjen, és a fiatalok megfelelő nyelvi tudás birtokában kezdhessék meg felsőfokú tanulmányaikat". Az államtitkárság közleményében azt is írja, hogy fontosnak tartja, hogy a szülők anyagi lehetőségeitől függetlenül, az iskolai képzésben szerezzenek nyelvtudást, illetve az ezt igazoló nyelvvizsga-bizonyítványt a diákok. Erről is szól ezért a nyelvoktatási stratégia, amely az államtitkárság szerint rövidesen végleges formát ölt, s ekkor fogja a részleteit ismertetni az oktatásért felelős államtitkárság.

Az államtitkárság közleményében kitért arra is, hogy a hosszú távra szóló program diákok százezreinek jövőjét befolyásolhatja, hiszen megfelelő nyelvtudás hiányában nehezebben tudnak elhelyezkedni, az életben boldogulni.

Az egyetemet, főiskolát végzett fiatalok jelentős hányada azért nem kap diplomát, és nem jut megfelelő álláshoz, mert nincs meg a szükséges nyelvvizsgája. Ráadásul a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy sokan azon a nyelven sem tudnak megfelelően kommunikálni, amelyből államilag elismert vizsgát tettek - olvasható a közleményben.