Vona Gábor egyesítené a sokféle gárdistát

Vágólapra másolva!
Még ebben az évben egyesítené a különböző, önmagukat gárdának nevező szervezeteket Vona Gábor. A Jobbik elnöke a budapesti Erzsébet téren, a két évvel ezelőtti, feloszlatott gárdistatüntetés évfordulóján beszélt erről.
Vágólapra másolva!

Egyesülésre szólította fel a magukat gárdának nevező különböző szerveződéseket Vona Gábor, a Jobbik elnöke és parlamenti frakcióvezetője, a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület alapítója. Vona a fehér inget, fekete nadrágot viselő, mintegy száz gárdista előtt azt mondta: a megosztás és a széthúzás nem a magyar nép érdekeit szolgálja, ezért még az idén egyesülniük kell a különböző érdekek és nézeteltérések miatt szétvált szerveződéseknek.

Vona a párt és az Új Magyar Gárda nevű szervezet vasárnapi, "A bajtársiasság napja" elnevezésű rendezvényén beszélt, amelyet a két évvel ezelőtti, a rendőrség által feloszlatott gárdistatüntetés évfordulóján tartottak a budapesti Erzsébet téren. Két évvel ezelőtt a rendőrök összesen 216, a Magyar Gárda feloszlatása ellen tiltakozó embert állítottak elő, köztük Vona Gábort is.

A jogerősen feloszlatott Magyar Gárdának legalább háromféle utódszervezete jött létre, Új Magyar Gárda, Magyar Nemzeti Gárda és Őrző Magyar Gárda Mozgalom néven. Több szálon kötődik a szervezethez a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület is, amely legutóbb a gyöngyöspatai és hajdúhadházi járőrözéssel hívta fel magára a figyelmet. A gárdához hasonló, de attól független szerveződés a Nemzeti Őrsereg vagy a Véderő is (a félkatonai szervezetekről itt olvashat).