Kisebb lesz a korhatári besorolásokat jelző karika a televízióban

Vágólapra másolva!
Egy kisfiú ábrája jelezheti a jövőben a hat éven aluliak számára ajánlott tartalmakat egy internetes szavazás eredményeként. A médiatanács döntött arról, hogy kisebbek lesznek a korhatári besorolást jelző piktogramok.
Vágólapra másolva!

Kisebbek lesznek a korhatári besorolást jelző televíziós piktogramok, és a jövőben minden műsorhoz tartozik majd egy jelzés, a hatévesnél fiatalabbak számára készült programokat egy kisfiú ábrája jelzi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által elfogadott klasszifikációs ajánlása szerint.

Kollarik Tamás, a médiatanács egyik tagja azt mondta, a kedden elfogadott ajánlás mind a nézőknek, mind a televíziós csatornáknak segítséget jelenthet. Emlékeztetett arra, hogy a korhatári besorolásokat a január elseje óta hatályos médiatörvény szabályozza, a testület azonban szakértők, a tudományos élet, civil szervezetek és a szakma képviselőinek bevonásával, féléves egyeztetést követően árnyalta a rendelkezéseket.

A véleményeket figyelembe véve mintegy harmadával csökkentették a hat, a tizenkettő, a tizenhat és a tizennyolc éven aluliaknak nem ajánlott műsorok jelzésére szolgáló karikák méretét. A piktogramok a jövőben a képernyő bármelyik alsó sarkában megjeleníthetők, s elhelyezésük új technikája miatt nem égnek bele a képernyőbe.

Az óvodások, a hat éven aluliak számára ajánlott tartalmakat egy kisfiú ábrája jelezheti a jövőben. A nem kötelezően használható piktogramot egy internetes szavazás eredményeként választotta ki a testület, a médiatanács blogján másfél hét alatt több mint 16 ezer látogató szavazott.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnöke a tájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a 18 év alatti fiatalok és gyermekek negyede több mint négy órát tölt naponta a televízió előtt. Mint mondta, a szülők feladata, hogy ezt az időt a gyermekek egészsége érdekében csökkentsék, ehhez nyújthat segítséget a klasszifikációs besorolás.

Az új, kisfiút ábrázoló ábrát Jegyes-Tóth Kriszta és Azurák Csaba televíziós műsorvezetők mutatták be a budapesti Liliomkert óvodába járó gyermekeknek. A bemutatón jelen volt még Vass Ágnes, a médiatanács tagja, valamint Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviselője.