A kamara szerint aggályos intézményt hozna létre a készülő munka törvénykönyve

Vágólapra másolva!
Független munkaügyi tanácsadó intézmény létrehozására adna lehetőséget egy, a kormány által még nem tárgyalt, a munkaügyi törvénykönyvben szereplő javaslat - írja a hétfői Magyar Nemzet. A javaslat értelmében, ha a cégek megfogadják a független ellenőr javaslatait, akkor az állami hatóság nem büntetheti meg őket az adott ügyben. A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint a jogszabálytervezet lehetőséget ad nem jogászoknak is az ügyvédi munkára.
Vágólapra másolva!

Új intézményként szerepel a munka törvénykönyve nemrégiben nyilvánosságra hozott tervezetében a független munkaügyi vizsgálat és a munkaügyi tanácsadók intézménye - írja a hétfői Magyar Nemzet.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak a kormány által még nem tárgyalt javaslata szerint a munkáltatók megbízási szerződést köthetnének magánszemélyekkel és gazdasági társaságokkal a munkaügyi feltételek vizsgálatára.

Az úgynevezett független munkaügyi tanácsadó az adott munkahelyen megvizsgálhatná a belső szabályzatokat, a munkaszerződéseket, a munkarendet, a bérrendszert, illetve az egyenlő bánásmód szabályainak megtartását.

A munkavállalók kifogást emelhetnének az ellenőrnél a munkáltatóval szemben. Ha a vizsgálat után a munkáltató teljesítené a független ellenőr javaslatait, az állami munkaügyi hatóság nem bírságolhatná meg a társaságot.

Aggályos a tervezet a kamara szerint

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint a jogszabálytervezet aggályos, mert képlékennyé teszi a jogi képviselet és a tanácsadás intézményrendszerét azzal, hogy egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok számára is lehetőséget ad az ügyvédi munkára. Réti László a lapnak kijelentette, hogy jogi tanácsadást üzletszerűen - törvényi kivételektől eltekintve - kizárólag ügyvédek végezhetnek.

Réti László úgy látja, a tervezetnek van olyan olvasata, hogy az új feladatkört főként olyan munkajogászok kívánják ellátni, akik jelenleg is elismert szakemberek, de nem tagjai a kamarának, hanem oktatásszervező cégek mögé bújva adnak jogi tanácsokat, szerkesztenek okiratokat.

A tervezet megteremthetné a lehetőséget arra, hogy munkajogi szolgáltatásaikat önállóan lássák el, megspórolva mindazon anyagi és felelősségi ráfordításokat, amelyek az ügyvédeket terhelik. Réti szerint ez monopolista törekvéseket takar, és "kannibalizálja" a versenyszférában szabályosan küzdő ügyvédséget - olvasható a Magyar Nemzetben.