Nyolc állami vezető lakhatására havi kétmilliót költ a kormány

Szőcs Géza, Kultúráért Felelős Államtitkár
Vágólapra másolva!
Havi 250 ezer forintos hozzájárulásával Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár kapja a legmagasabb lakhatási támogatást az állami vezetők közül - derült ki a miniszterelnök-helyettes egyik szocialista képviselő kérdésére adott válaszában. A parlament honlapján közzétett táblázat adatai alapján a kormány havonta összesen mintegy kétmillió forintot költ vezető tisztségviselőinek lakhatására.
Vágólapra másolva!

Hivatali lakás használatát négy, lakásfenntartási térítés igénybevételét nyolc állami vezető számára engedélyezte a közigazgatási és igazságügyi miniszter, az ezzel kapcsolatos kiadások összesen havonta mintegy kétmillió forintot tesznek ki - derül ki abból az írásbeli válaszból, amelyet Navracsics Tibor a szocialista Nyakó István "Mibe kerül az állami vezetők hivatali lakása?" címmel feltett kérdésére adott.

A parlament honlapjára felkerült válaszában a miniszterelnök-helyettes jelzi, hogy az engedélyeket a vonatkozó - az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatásokról és azok feltételeiről szóló - rendelet július 18-iki módosítását megelőző szabályok alapján bocsátották ki, az engedélyjogosultságok új szabályok szerinti felülvizsgálata folyamatban van.

A válaszhoz mellékelt táblázatból kiderül, hogy hivatali lakást Kontrát Károly, a belügyi tárca parlamenti államtitkára, Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár, Halász János, az erőforrás-minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Tállai András önkormányzati államtitkár kapott.

Lakásfenntartási térítésben részesül Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért, Szabó Erika területi közigazgatásért, Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációért, Völner Pál infrastruktúráért, Hoffmann Rózsa oktatásért, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, és V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.

A legkevesebbet, havi 45 ezer forintot a Tállai András használatában lévő négyszobás lakásra költenek, a legmagasabb hozzájárulást, 250 ezer forintot pedig Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár kapja háromszobás ingatlanának fenntartására.

A táblázatból kiderül az is, hogy a második legmagasabb lakhatási támogatást 231.900 forintos összeggel Dr. Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár kapja, őt pedig Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár 230 ezer forintos támogatása követi a listán.

Nyakó István kérdésére Navracsics Tibor azt válaszolta, hogy sem hivatali, sem lakáshasználati, sem lakásfenntartási térítést nem igényelt.