Török hódoltságról és a Facebookról beszélt a fukusimai diákoknak Schmitt Pál

Vágólapra másolva!
Fukusimai diákokat fogadott szerdán Schmitt Pál köztársasági elnök, aki szerint megszoktuk, hogy Japánból csak jó hírek jönnek, de ennek vége. Az államfő szóba hozta felesége tokiói olimpián nyert érmét, az otthon használt elektronikai cikkeit, a gyerekeket üdítővel kínálta és mesélt nekik a Habsburgokról. Az egyik diák szerint az a legjobb Magyarországban, hogy szabadon lehet levegőt venni.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál az év eleji szökőár és atomkatasztrófa által sújtott Fukusimából érkezett diákokat fogadott szerdán a Sándor-palotában. Schmitt mellett az eseményen jelen volt Ito Tecuo japán nagykövet, valamint Lázár János fideszes frakcióvezető, hódmezővásárhelyi polgármester, aki a Kizuna (barátság) projekt keretében látta vendégül a tizenhat fiatalt. Lázár azt mondta, a köztársasági elnökkel együtt nagyon elégedettek a programmal, de ennél is fontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és két hétre elfelejthessék a földrengés, a szökőár és az atomkatasztrófa emlékét.

Schmitt azt mondta, hogy a magyarok korábban megszokták, hogy Japánból csak jó hírek érkeznek, de ez a helyzet sajnos márciusban drasztikusan megváltozott. A katasztrófával a világ minden országa figyelmeztetést kapott, hogy oda kell figyelnie az atomerőműveire. Schmitt Pál szerint a japán nép helytállásával ismét bizonyította, hogy milyen erős, és felül tud emelkedni a nehézségeken. Az államfő megjegyezte, hogy sokat járt Japánban a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként, sőt, családi kötődése is van az országhoz, felesége ugyanis a tokiói olimpián ezüstérmes lett.

"Úgy éreztük, hogy itt igazán lehet mély levegőt venni" - mondta az egyik japán fiú arra utalva, hogy az atomkatasztrófa után Fukusimában zárva kellett tartani az ablakokat. A fiú a köztársasági elnöknek tartott fényképes élménybeszámolót. A diákok sorra vették a Magyarországon látottakat, és elmesélték, mennyire tetszett nekik Ópusztaszer, a Balaton, a néptánc, a lovaglás és a magyaros ételek. Egy lány az [origo]-nak azt mondta, hogy a magyarok nagyon kedvesek, és a legnagyobb élménye az, hogy rengeteg barátot szerzett. Közvetlen volt a japán diákokkal Schmitt Pál is. A gyerekeket üdítővel kínálta, és a fényképnézegetés után angolul beszélgetett néhányukkal.

Örömmel nézte a gyerekek fényképeit a japán nagykövet is, aki megköszönte Schmitt Pálnak és Lázár Jánosnak, hogy ezzel a gesztussal tovább erősítették a két ország közti kapcsolatot.

Fotó: Mudra László [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

Az államfő ezután az irodájában megmutatta az olimpiai ereklyéit, és megjegyezte, hogy bár annyira még nem modern, hogy fenn legyen a Facebookon, de azért japán műszaki cikkei neki is vannak. A teraszról az államfő a közös fényképezkedés előtt megmutatta a Parlamentet, a Bazilikát és a Lánchidat, majd röviden összefoglalta a magyar történelem törököktől, Habsburgoktól és szovjetektől hemzsegő időszakait. "Nagy háborúk helye volt ez, a magyarok pedig mindig harcoltak a szabadságért. Hála Istennek most szabadok vagyunk" - mondta Schmitt.

A köztársasági elnök azt kérte a japán diákoktól, hogy "vigyék hírül, hogy Magyarország nagy szeretettel gondol a japánokra, és mindent megtesz, hogy a sebek begyógyuljanak. Fukusima a szenvedés szimbóluma lett, de bízom abban, hogy hamarosan az újjászületés jelképévé válik" - mondta.