Nyitrai a nemzeti konzultációkért felel, kevesebb államtitkár marad a Fejlesztési Minisztériumban

Vágólapra másolva!
Hétfőtől az eddigi hat helyett négy államtitkárság működik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, miközben a helyettes államtitkárságok száma eggyel nő. Az Infokommunikációért felelős Államtitkárság megszűnik, a terület felelőse, Nyitrai Zsolt távozik, és a nemzeti konzultációkért, illetve személyzeti ügyekért felel majd Miniszterelnökségen.
Vágólapra másolva!

Fellegi Tamás miniszter 2011. szeptember 12-étől átalakítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM), a belső működés egyszerűsödik - közölte hétfőn a tárca. Az NFM-ben a jövőben a korábbi hat helyett négy államtitkárság, és a korábbi tizenegy helyett tizenkét helyettes államtitkárság dolgozik.

A minisztérium az átalakítást "a megváltozott világgazdasági környezetben a tárca hatékonyságának növelésével és az ágazati stratégiák sikeres végrehajtásával" magyarázta. Szeptember 12-étől a minisztériumban a vagyonpolitikáért felelős, a fejlesztéspolitikai koordinációért felelős, az energetikáért és klímapolitikáért felelős, valamint az infrastruktúráért felelős államtitkárság működik majd.

A kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkárság, feladatait és struktúráját megőrizve, a vagyonpolitikáért felelős államtitkárság részeként működik tovább. Az összevont államtitkárságot a jövőben Hegmanné Nemes Sára államtitkár irányítja. Halasi Tibor, eddigi vagyonpolitikáért felelős államtitkár a miniszterelnök tanácsadójaként folytatja munkáját a Miniszterelnökségen.

Az eddigi két helyettes államtitkárság mellett egy újabbal bővül a fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság. A monitoring és információs ügyekért felelős helyettes államtitkárság élére Fellegi Tamás miniszter kezdeményezésére Földi Enikőt nevezi ki a miniszterelnök.

Az újonnan felállított tudásalapú gazdaságfejlesztéséért felelős helyettes államtitkárság is a fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárság alatt működik majd. Az új helyettes államtitkárság az információs társadalom fejlesztéséért, a tudás- és innovációalapú fejlesztések összességéért felel az infokommunikáció területén, és ellátja a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) felügyeletét. A helyettes államtitkár személyéről egyelőre még nem döntöttek. A kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkárság - változatlanul Vályi-Nagy Vilmos irányítása mellett - közvetlen miniszteri felügyelet alá kerül.

Az infokommunikációért felelős államtitkárság megszűnik, távozik a tárcától Nyitrai Zsolt államtitkár. Nyitrai Zsolt augusztus közepén kezdeményezte Vasváriné Menyhárt Éva, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkára felmentését. "Eltelt egy év a kormányzásból, így mint minden államtitkár, én is értékelem az államtitkárságon zajló munkát" - mondta akkor Nyitrai Zsolt, saját menesztésének a hírét viszont akkor kacsának nevezte. Nyitrai a nemzeti konzultációkért, illetve a kormányzati szintű személyi ügyekért felel majd a Miniszterelnökségen.