Igazságszolgáltatási reform: átvezényelhetők lesznek a bírák, önálló közigazgatási bíróság alakul

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta az Áder János munkacsoportja által kidolgozott igazságszolgáltatási reform fő irányait a Fidesz és a KDNP frakció. Törvényszékek és járási bíróságok váltják a mostani megyei illetve városi bíróságokat, Országos Bírói Hivatallá alakul az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és önálló közigazgatási bíróság is alakul.
Vágólapra másolva!

Országos Bírói Hivatallá (OBH) alakul januártól a bíróságok jelenlegi igazgatási szerve, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács - döntött kihelyezett hajdúszoboszlói ülésének második napján az igazságszolgáltatási reform tervezetéről lefolytatott vitája után a Fidesz és a KDNP frakciója.

Az előzőleg a Fidesz elnöksége által is jóváhagyott koncepciót a reform kidolgozásával megbízott Áder János ismertette a képviselőkkel.

Bár a tanácskozás [origo]-nak beszámoló résztvevői szerint a tervezethez sokan hozzászóltak a délutáni frakcióülésen, a javaslat legfontosabb elemeit érdemben senki nem vitatta. "Csak mindenki okos volt. Sok a jogász a frakcióban" - mondta ironikusan egy egyébként szintén jogász képviselő.

A létrehozandó hivatal elnöke a jelenlegi megoldással ellentétben a jóváhagyott javaslat szerint nem lesz azonos a Legfelsőbb Bíróság (januártól) Kúria elnökével, hanem a parlament választja majd kétharmados többséggel, kilenc évre. A bíróságok pénzügyi és igazgatási ügyeivel foglalkozó szervezetnek a jelenlegi OIT-nél valamivel kevesebb jogköre lesz, hogy pontosan milyenek, azt várhatóan később határozzák meg. A koncepció elfogadásával a frakciók végeredményben elvették azt a jóváhagyottal korábban párhuzamosan futó - mellesleg a miniszterelnök által is pártolt - alternatívát, amely a kormány, pontosabban az agazságügyi tárca alá rendelte volna a bírói igazgatást.

A frakciók az ítélőtáblák megmaradásáról, egy önálló közigazgatási bíróság felállításáról, illetve arról is döntöttek, hogy a jövőben törvényszéknek hívják majd a megyei bíróságokat, a helyiek helyére pedig a járási bíróságok lépnek.

Megállapodás született arról is, hogy az évek óta legnagyobb ügyhátralékkal rendelkező Pesti Központi Kerületi Bíróságot több kisebb bíróságra bontják majd, továbbá megteremtik a lehetőségét, hogy a kevésbé leterhelt bíróságokról - meghatározott pótlékért - átvezényelhessenek bírákat a nagyobb ügyhátralékkal rendelkezőkre.

A bírák nyáron megszavazott szigorúbb nyugdíjszabályozása miatt egy átmeneti rendelkezésről is döntöttek: az alacsonyabban meghúzott korhatár miatt januártól nyugdíjba menni kénytelen bírák helyére eszerint már most kiírhatják a pályázatokat, hogy ne legyen döccenő január elsején, az új szolgálati szabályok életbe lépésével.

A frakciülés szerdai etapjáról szóló korábbi cikkünket elolvashatja itt, a csütrötöki döntésekről szólóakat pedig itt illetve itt.