Népszabadság: Októbertől hétszáz gyógyszerért kell többet fizetni

Vágólapra másolva!
Az október elseje után életbe lépő árváltozások miatt hétszáz gyógyszerért biztosan többet kell fizetni, mint korábban - írja a Népszabadság. Drasztikus változásra számíthatnak a súlyos betegek, a közgyógyellátottaknak pedig szűkül a térítésmentesen kérhető szerek palettája.
Vágólapra másolva!

Az általános orvosok által felírható szerek közül mindössze 430 termék lesz olcsóbb, míg hétszázért biztosan többet kell fizetni október elseje után, mint korábban - írja elemzésében a Népszabadság hétfői száma.

A változások miatt már a korábban felírt receptek kiváltása előtt is érdemes tájékozódni az árakról. Drasztikus változásra számíthatnak a súlyos betegek, mert az eddig 300 forintos dobozdíjért elérhető mintegy 1400 készítményből körülbelül 580-ért már jóval többet kell fizetniük 300 forintnál. A lap extrém példaként említi a prosztatadaganat egyik gyógyszerét, amelynek a dobozáért egy hét múlva háromszáz helyett már több mint 128 ezer forintot kérhetnek a patikában.

A közgyógyellátottaknak szűkül a térítésmentesen kérhető szerek palettája. Az eddigi 5501 készítmény helyett a jövőben alig 800-ból választ számukra az orvos terápiát. A közgyógyellátás keretében gyógyulók szigorúbb szabályokra számíthatnak, és csak azokat a készítményeket kaphatják meg, amelyek az úgynevezett preferált ársávba tartoznak, vagyis az egyes betegségekre ható terápiák legolcsóbb készítményeinek az árához szabják a támogatás mértékét.

A gyártóknak az egyes gyógyszerekre úgy kellett benyújtaniuk az új árakat, hogy nem ismerték a konkurensek tétjeit. Az egészségbiztosító által most először alkalmazott módszer, a vaklicit - a kormány szándékai szerint - segítheti a Széll Kálmán-terv megvalósítását, amely a következő két évben a jelenlegi háromszázmilliárdos gyógyszerbüdzsét 180 milliárd forintra csökkentené.